Ortopedia pediatrică ar mai avea nevoie de cel puţin 100 de specialişti pentru a face faţă iar anul acesta vor fi pregătiţi în examenul de rezidenţiat numai 18, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Gheorghe Burnei, preşedintele Asociaţiei de Traumatologie şi Ortopedie Pediatrică (ARTROP).
Acesta a precizat că în prezent sunt doar 10 specialişti şi 30 de centre, dar, din cele 30 de centre, numai 10-11 au un medic ortoped pediatric iar restul nu au nici măcar un chirurg pediatric.
Potrivit prof. dr. Gh. Burnei, după şapte ani de la sistarea specialităţii de chirurgie pediatrică şi cinci ani de procese, s-a obţinut decizia definitivă şi irevocabilă de reînfiinţare a specialităţii.
Medicul a subliniat necesitatea de a fi pregătiţi cât mai mulţi specialişti.
În ceea ce priveşte cele mai frecvente afecţiuni ortopedice la copii, specialistul a menţionat afecţiunile cauzate de accidentele rutiere şi a atras atenţia asupra necesităţii educaţiei rutiere şi prevenţiei pentru copii.
Următoarele afecţiuni la copii sunt cele genetice, determinate de creşterea radiaţiilor, a punctat prof. dr. Gh. Burnei, anunţând organizarea unui grup de cercetare în domeniul bolilor genetice ortopedice la copii.
Privitor la malformaţii, acesta a spus că şi numărul acestora este în creştere, o regiune endemică fiind Ardealul – zona în care se extrage uraniu.
În perioada 25 -27 octombrie se desfăşoară la Bucureşti Congresul Asociaţiei de Traumatologie şi Ortopedie Pediatrică, ce abordează probleme privind patologia specifică la copii.