Cât durează, de fapt, imunitatea după vaccinarea anti-COVID-19

Lumea medicală este în căutarea unui răspuns pertinent cu privire la durata răspunsului imun după vaccinarea cu unul din serurile anti-COVID-19.

Până acum, datele și studiile efectuate arată că imunitatea obținută prin vaccinare s-ar păstra vreme de 8 luni. Durata de timp diferă însă în funcție de tipul de vaccin și de sistemul imunitar al fiecăruia dintre noi.

Sunt mai multe studii legate de nivelul anticorpilor, atât postvaccinal, cât și post-boală. În ceea ce privește anticorpii post-vaccin, avem o experiență de 8 luni. Studiile care au început odată cu începerea vaccinului sunt evaluate la 2 luni, dacă mai prezintă sau nu anticorpi protectori, iar aceste studii arată că aceste persoane, până în prezent, încă prezintă un nivel de anticorpi care te protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2 în procentele pe care deja le cunoaștem. Diferă de la vaccin la vaccin, pentru că trebuie să știm că ele nu ne protejează 100%”, a precizat dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, în direct la Medika TV.

De reținut este faptul că este important să ne vaccinăm pentru a nu suferi de forme grave de COVID-19.

Ne protejează ca să nu facem o formă severă de boală. Infecția cu SARS-CoV-2 nu ar pune nicio problemă dacă ar fi o viroză banală. Dacă reușim s-o transformăm prin vaccinare într-o viroză banală este câștigul nostru esențial și vom ține sub control pandemia”, a mai spus dr. Virgil Musta.

În privința anticorpilor obținuți după infectarea cu SARS-CoV-2, datele rezultate în urma studiilor sunt complexe, explică specialiștii.

În ceea ce privește anticorpii post-boală, discuția este mai complexă. Se pare că persoanele care au făcut forme ușoară de boală, fac un titru protector mai mic și care durează mai puțin. Persoanele care au făcut forme severe au un nivel de protecție îndelungat. Depinde ce iau în considerare studiile. Sunt studii care arată că anticorpii post-vaccin au o durată și o protecție mai bună decât cei obținuți după boală. Depinde de la caz la caz. Există o particularitate a fiecărui om în privința imunității. Nu anticorpii aceștia reprezintă singurul element în ceea ce înseamnă protecția și transmiterea acestei boli. Mai există o imunitate celulară, care are un rol important în mecanismul de prevenție și depinde și doza infectantă. Tocmai de aceea este important să menținem aceste măsuri de protecție, pentru că ele scad nivelul de doză infectantă și ne favorizează protecția în fața formelor severe de boală”, a explicat dr. Virgil Musta, în direct la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea