România, țară “verde”. Raed Arafat: “Dacă ne vaccinăm în continuare, va fi și mai bine”

Pentru prima oară după multe luni, în care incidența cazurilor de COVID-19 a plasat Capitala, dar și câteva județe, în zona roșie sau galbenă, harta țării este, în sfârșit, complet verde, ceea ce înseamnă că nici un județ nu mai are o rată de infectare care să depășească 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Vestea, deși bună, are și reversul medaliei, cred autoritățile, pentru că există riscul ca oamenii să creadă că riscul a trecut și să se relaxeze, amânând totodată imunizarea.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că nu trebuie să ne bucurăm prea devreme, pentru că există riscul ca populația să se relaxeze, considerând că pericolul a trecut. Iar pasul cel mai important care trebuie să urmeze e ca oamenii să nu renunțe la vaccinare.

Să vedem evoluția săptămâna asta, pentru că au început școlile, oamenii s-au întors la lucru, cei care au fost în vacanță s-au întors în țară, deci normal că mișcarea e mai mare, vremea e frumoasă, lumea iese, deci o să vedem cum evoluează, noi sperăm să ținem controlul, dacă vor fi anumite creșteri. Cel mai important lucru care trebuie transmis este: 1. efortul comun ne face să ținem această situație și să ne bucurăm de ea în final și 2. vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și să ajungem la și mai bine. Dacă vom continua așa cu vaccinarea, cu siguranță în 2-3 luni o să ajungem la un nivel și mai bun”, a spus Raed Arafat la Digi 24.

El avertizează că o relaxare greșită și nerespectarea măsurilor impuse, alături de o ignorare a vaccinării, ar putea declanșa un nou val epidemic.

 „Această concluzie, că am scăpat, nu trebuie trasă prea devreme. Da, suntem într-o situație bună, trebuie să o păstrăm, o păstrăm bineînțeles respectând regulile care sunt, rămânem cu masca. Sunt în analiză aceste reguli, urmează să se vină, poate spre sfârșitul acestei săptămâni sau în cursul săptămânii viitoare, cu niște propuneri de îmbunătățire a situației de reluare a unor activități sau de relaxare, dar asta trebuie întotdeauna făcut cu precauție, cu atenție și să fim conștienți că situația poate să se inverseze până nu ajungem să avem un număr suficient de vaccinuri. La acest moment, numărul din populație, procentul, nu este încă suficient ca să spunem că într-adevăr am învins. Riscul cel mai important când vedem acest lucru, pentru că sunt date publice, e ca unii să spună: gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez? Și acesta ar putea să fie, de fapt, motivul pentru care să ne întoarcem, să crească și efectul pe care l-am obținut în acest moment să-l pierdem. Mesajul nu trebuie interpretat greșit, că am scăpat, totul e bine. Acum vedem că toată lumea sună: dar relaxați asta, relaxați asta, gata, ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm. Și aici va fi greșeala”, a adăugat Raed Arafat.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea