Imunitatea obținută în urma infectării cu SARS-CoV-2 ar putea fi mai puțin eficientă în lupta cu virusul în cazul unei reinfectări, prin comparație cu cea oferită de vaccinurile anti-COVID-19 existente acum pe piață.
Medicii recomandă în continuare vaccinarea populației, explicând că imunitatea post-vaccinală are o calitate superioară prin comparație cu cea dobândită natural, în urma expunerii la virus.
„Este absolut inuman să consider că trecerea prin boală și promovarea ideii că astfel ne putem imuniza mai bine sau pe o perioadă mai lungă. Am văzut oameni care au trecut prin boală și și-au pierdut imunitatea post-infecție, într-un interval de timp mai mic față de cei vaccinați complet. Imunizarea naturală este riscantă și expune populația la un risc potențial. Unii pot să facă forme ușoare, alții pot să facă forme grave și să nu le mai fie de folos imunitatea naturală”, a precizat dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, în direct la Medika TV.
În privința amenințărilor venite din partea noilor tulpini ale SARS-CoV-2, specialiștii spun că răspunsul imun este unul individual, ce ține de fiecare dintre noi.
„Vaccinul face față într-o proporție variabilă. Contează foarte mult și răspunsul imun individual, contează și prototipul de vaccin administrat. Se lucrează la un vaccin mult mai imunogen și mai eficient față de orice tulpină care prezintă una sau mai multe mutații”, a mai spus dr. Doina Azoicăi, pentru Medika TV.