Guvernul a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare.
“Acest tarif cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare. Modificarea tarifului este justificată de suplimentarea materialelor sanitare și a echipamentelor de protecție utilizate în cabinetul medicului de familie. Tarifele vor fi valabile până la data de 30 septembrie 2021”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Medicii de familie salută această decizie, dar precizează că acesta nu e decât un penultim pas pentru ei:
“În Guvernul României a fost făcut un penultim pas atât pentru plata cabinetelor de medicina familiei care din 15 ianuarie programează pacienții pentru vaccinarea împotriva covid-19 în centrele de vaccinare, îi informează despre vaccinare și monitorizează reacțiile adverse, cât și pentru plata cabinetelor care vor începe vaccinarea din data de 4 mai.
Ultimul pas necesar este încheierea contractelor dintre cabinetele medicale și casele județene de asigurări de sănătate. Acestea din urmă sunt cele care vor face plățile restante pentru programări, respectiv plățile viitoare pentru vaccinarea în cabinet”, transmite Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Totuși, reputatul specialist Octavian Jurma crede că e o idee proastă, pentru că va alimenta teoriile conspirației. Într-o postare pe Facebook, Jurma spune că ar fi mai eficient dacă banii ar ajunge la persoanele vaccinate. Dincolo de glumă, însă, cercetătorul e de părere că banii ar trebui cheltuiți altfel.
“Am o idee mai bună decât să plătim medicilor de familie un bonus pentru fiecare inoculare. Haideți să dăm banii ăștia celor care se vaccinează! Până la urmă cei care se vaccinează fac un efort mai mare decât medicul care îi vaccinează și își asumă și niște riscuri eroice, dacă ascultăm negaționiștii. Ne costă tot 100 de lei pe vaccinare, dar vom avea cu siguranță rezultate mult mai bune.
Mai în glumă mai în serios, pentru cui nu îi pasa nici de pandemie nici de binele colectiv dar nici nu poate fi obligat să se vaccineze, 100 de lei poate face diferența între a avea sau a nu avea valul 4. Dar asta ar fi un beneficiu pentru cei vaccinați și în România nu discriminăm repetenții, discriminăm doar premianții.
PS. Este o idee proastă să plătim medicii de familie pentru vaccinare. Alimentează suspiciunea că medicul îi vaccinează pentru bani și scade autoritatea și credibilitatea medicului și inhibă atât medicul, cât și pacientul. Medicii sunt deja plătiți pentru a avea grijă de sănătatea pacientului, lucru care include vaccinarea și în cazul altor boli contagioase”, a scris cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.