Tot mai mulți specialiști susțin că este aproape imposibil ca boala COVID-19 să fie complet eradicată. Cel mai probabil, datorită vaccinurilor și a viitoarelor tratamente specifice la care companiile farmaceutice lucrează în prezent, această afecțiune ar putea fi controlată, asemeni gripei sezoniere.
Medicii infecționiști sunt de părere că este important să învățăm să trăim cu boala COVID-19, fără a ne mai gândi că ea ar putea fi eradicată complet, așa cum s-a întâmplat cu alte boli infecțioase grave, precum variola.
„Într-adevăr, am rezerve că virusul va dispărea complet, pentru că avem experiența cu multe alte virusuri, precum HIV sau virusul hepatitei C. A durat mulți ani până să ținem sub control infecțiile. Faptul că acest virus nou reușește să își modifice structura, apărând noi tulpini ale căror caractere de contagiozitate și agresivitate se modifică, atunci spun că într-adevăr trebuie să fim în continuare atenți. Pentru a putea să ducem o viață normală trebuie să ținem cont de restricții și să le respectăm”, a spus dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, la Medika TV.
Marea îngrijorare a specialiștilor o reprezintă acum tulpina indiană a SARS-CoV-2, considerată mult mai infecțioasă și mai agresivă decât celelalte forme ale virusului.
„Tulpina indiană a fost descoperită în Grecia, la o persoană din Dubai. Dacă este în Grecia, trebuie să fim atenți pentru că răspândirea ei pe teritoriul Europei nu poate să fie restrânsă complet. Acum se caută răspunsul la întrebarea în ce măsură această tulpină este acoperită de vaccinurile folosite pe teritoriul european, această tulpină poată să oferă rezistență”, a mai spus dr. Carmen Dorobăț.
Între timp, după cum a fost informat Ministerul Sănătății de Institutul Național de Sănătate Publică, tulpina indiană a fost identificată și în România. Detalii găsiți AICI.