Statisticile autorităților arată că numărul bolnavilor de cancer crește amenințător de la un an la altul. Medicii susțin că în România nu există un program de prevenție pentru afecțiunile oncologice.
Creșterea numărului de cazuri de cancer ar putea fi oprită dacă România ar fi preocupată să prevină această boală. În realitate, în țara noastră nu există astfel de programe, deși sunt necesare, spun specialiștii.
„Sistemul trebuie să fie pregătit să prevină, nu există o educație în lumea noastră laică să poți să lămurești pe fiecare în parte cu privire la ce mănâncă, cum se poartă, ce fumează de ce fumează, de ce nu se duce la medic la primele semne. Cancerele în România vin în stadii foarte mari, de 3 sau 4, când de multe ori doctorul nu mai poate face nimic. Este o problemă de educație, este o problemă de screening, lumea să știe să se caute. Este important să știm și trecutul medical al familiei. Fumatul electronic este chiar mai toxic decât cel clasic”, a spus dr. Mircea Beuran, medic chirurg, în direct la Medika TV.
Având în vedere că incidența cazurilor este mai mare în rândul femeilor, programele de prevenție ar trebui să le fie adresate acestora, în mod special.
„Apoi o educație pentru femei pentru a învăța să se palpeze singure. De asemenea, trebuie învățate să meargă la ginecolog atunci când simt că au probleme. Ar trebui sistemul să se îngrijească să facă prevenție și educație. Lucrul acesta cred eu că ar putea să micșoreze numărul persoanelor bolnave”, a mai spus dr. Mircea Beuran.