Cum se explică scăderea numărului de cazuri noi. Specialist: “Numărul de teste a scăzut cu 15% față de săptămâna trecută, când au fost cu 10% mai puține față de săptămâna precedentă”

Multă lume tinde să creadă că al treilea val e pe sfârșite, motivat de faptul că numărul noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV2 din țara noastră e în scădere.  Totuși, e doar un fals sentiment de scădere a cazurilor, pentru că în realizate numărul persoanelor infectate scade pe fondul scăderii numărului de teste făcute.

Un grafic publicat de reputatul cercetător Octavian Jurma arată că numărul de teste zilnice e în scădere.

“În această săptămână, de luni până azi (joi, 22.04.2021) numărul de teste RT-PCR în cadrul programului național de testare (teste clinice sau plătite de stat) a scăzut cu aproape 7,000 de teste (15%) față de perioada similară a săptămânii trecute. Diferența procentuală zilnică este în coloane albastre în grafic. Această scădere contrastează puternic cu interesul populației pentru testare. Astfel testele RT-PCR plătite de populație la laboratoare private (coloane mov) au crescut în această săptămână cu 2,700 de teste (10%) față de perioada similară a săptămânii trecute.

Cred ca avem o dovadă elocventă că nu populația e de vină pentru că în România nu se testează destul, așa cum pretind în continuare multe instituții responsabile de testare pentru a-și justifica incompetența și reaua credință.

Poate că înainte să caute pisica moartă în ograda cetățenilor, instituțiile statului ar face mai bine să caute în propriile birouri sursa problemelor din pandemia de COVID-19”,  scrie Octavian Jurma pe Facebook.

Cercetătorul crede că scăderea numărului de teste nu e altceva decât un preambul pentru relaxările anunțate.

Totuși, acesta recunoaște, după consultarea cifrelor, că scăderea numărului de infectări este reală.

“Din fericire numărul de noi infectări scade și în realitate. Nu e nevoie să cosmetizăm coborârea, care se vede deja și în scăderea numărului de internări în spitale. Putem câștiga și fără să trișăm. Cei mai mulți dintre noi am prefera o victorie cinstită și chiuită cu 1 la 0, ca în restul Europei, uneia facilă și mințită cu 6 la 0. La final am avea mult mai multa încredere în autorități dacă ar ține cu majoritatea responsabilă din România.

NOTĂ: Faptul că testarea RT-PCR crește în zona privată și scade la stat poate fi corelat cu faptul că numărul de apeluri la 112 scade acum mai lent decât numărul oficial de cazuri noi și oamenii sunt “îndrumați” să se testeze singuri.

PS. Nu, acest fenomen nu e un accident. Și săptămâna trecută numărul de teste a scăzut cu 10% față de săptămâna precedentă”, a mai scris Octavian Jurma pe Facebook.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea