Institutul Național de Sănătate Publică arată că, până la data de 18 aprilie, pe teritoriul României au fost identificate 955 de cazuri de infecție cu cele 3 variante ale SARS-CoV-2, tulpina britanică fiind cea dominantă. Este o creștere cu un număr de 92 de cazuri față de raportarea precedentă făcută de INSP, care precizează că există și situații de-a dreptul îngrijorătoare.
“Au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care cu varianta britanică (B.1.1.7) – 948, cu varianta sud-africană (B.1.351) – 5 şi cu varianta braziliană (P.1) – 2.
La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. De asemenea, la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. Aceasta nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia.
Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană (B.1.351) şi mutaţia E484K este un bărbat în vârstă de 31 de ani din judeţul Ilfov, la care nu a fost precizată nicio legătură epidemiologică (istoric de călătorie, contact cu caz confirmat etc). Locul probabil al expunerii nu este cunoscut”, transmite Institutul Național de Sănătate Publică.
Până acum, au fost realizate 1.502 secvenţieri, raportate de şase laboratoare, respectiv Institutul Cantacuzino, Institutul “Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie “Ştefan S. Nicolau” şi CRGM al SCJU Craiova.