O propunere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu privire la modalitatea de plată a medicilor de familie a creat un val de reacții în spațiul public din partea specialiștilor. Medicii de familie susțin că în forma propusă de CNAS, fondurile destinate medicinei primare se diminuează.
Medicii de familie trag un semnal de alarmă și explică de ce consideră că activitatea pe care o desfășoară în cabinete ar putea beneficia de bani mai puțini. De asemenea, specialiștii au explicat că medicina primară ar trebui să beneficieze de mai multe fonduri decât primește în prezent.
„De la finanțarea asistenței medicale primare, este insuficientă și în acest an, fondurile de care am avea nevoie pentru a acorda servicii de calitate. Am avea nevoie de încă pe atât cât primim acum. În prezent primim 2,9 miliarde de lei, ne-ar mai trebui 5 miliarde de lei anual pentru 10 mii de cabinete. Detaliile modului în care sunt repartizați banii se schimbă. După cum se știe cabinetele primesc factura lunară, jumătate în funcție de câți pacienți sunt pe listă și jumătate în funcție de consultațiile acordate. Plafonarea consultațiilor ne deranjează. În pandemie a fost plafonul de 40 de consultații, s-a diminuat la 30, iar de la 1 iunie se revine la plafonul de 20 de consultații pe zi. Acesta este unul din motivele de nemulțumire în rândul majorității colegilor. Un alt element este faptul că decontarea facturilor se va face 40% pentru lista de pacienți și 60% pentru consultații”, a declarat dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie din România, în direct la Medika TV.
Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat că ceea ce se discută în prezent în spațiul public este doar o propunere de proiect al viitorului contract-cadru. De asemenea, reprezentații CNAS precizează că propunerea pe care au făcut-o dă posibilitatea medicilor de familie și-și diversifice activitatea în privința consultațiilor.
„Noi discutăm acum de o propunere de contract cadru și Casa Națională de Sănătate caută soluții pentru a crește accesul la serviciile medicale. Doamna Zoițanu are dreptate că valoarea punctului per capita va scădea în această propunere, dar va crește valoarea punctului per serviciu și alături de creșterea punctului per serviciu există și noi servicii medicale care pot fi acordate în asistența primară, introduse în proiectul de contract-cadru. Este vorba doar despre un proiect, vom relua discuțiile și negocierile pe proiectul de contract cadru în care au fost încorporate toate propunerile venite în noile sesiuni de negocieri”, a precizat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS, la Medika Tv.