Unul dintre cele mai controversate medicamente, Ivermectina, care inclusiv în țara noastră a stârnit o serie de dezbateri, nu aduce nici un beneficiu în cazul în care este administrat pacienților infectați cu noul coronavirus. Este concluzia la care s-a ajuns în urma celui mai mare studiu internațional de până acum. Din echipa de cercetători care au luat parte la studiu se află și un român, conf. dr. Ionuț Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală şi Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.
Acesta a declarat pentru Ziarul de Iași că studiul a dovedit, fără să existe dubii, că ivermectina nu ajută în cazurile de COVID-19.
„Acest studiu randomizat, cel mai mare de până acum, a concluzionat că durata simptomelor nu a fost redusă într-un mod semnificativ în rândul pacienţilor care au primit Ivermectină în comparaţie cu cei care au primit placebo. S-a concluzionat că dovezile din acest studiu nu susţin utilizarea Ivermectinei în tratamentul pacienţilor cu afectare moderată COVID-19. Concluzia autorilor a fost că la pacienţii simptomatici, cu afectare medie COVID-19, un tratament de 5 zile cu Ivermectină, în comparaţie cu placebo, iniţiat în primele 7 zile ale depistării infectării, nu reuşeşte să reducă într-un mod semnificativ timpul până la dispariţia simptomelor sau a spitalizării. Există şi limitări ale acestui studiu: faptul că este realizat într-un singur centru şi pe populaţia unei singure ţări”, a declarat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor pentru sursa citată.
Studiul a fost publicat în revista de medicină JAMA (The Journal of the American Medical Association).