Primele doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns în România. Ce se întâmplă după ce vaccinarea a fost oprită în SUA din cauza unor posibile reacții adverse rare

Vaccinul Johnson & Johnson a ajuns în România în această dimineață. Potrivit RO Vaccinare, în jurul orei 6.40 au intrat în țară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.

Pentru moment, vaccinurile Johnson & Johnson vor fi stocate, până ce va fi luată o decizie cu privire la administrarea lor. Asta după ce folosirea serului a fost amânată ca urmare a deciziei luată în SUA de a întrerupe administrarea serului.

Potrivit BBC, FDA (Agenția Medicamentului din SUA) a decis să întrerupă administrarea vaccinului pe o perioadă nedeterminată după apariția câtorva evenimente trombotice pe teritoriul SUA, despre care nu se știe, deocamdată, dacă au sau nu legătură cu vaccinul.

Tocmai de aceea, după cum a anunțat șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, România va aștepta precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte să înceapă imunizarea cu vaccinul Johnson & Johnson.

Am văzut această recomandare. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, cu siguranţă, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă. Cred că săptămâna aceasta, din moment ce FDA recomandă acest lucru, sigur Agenţia Europeană a Medicamentului va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit încă aceste vaccinuri. Tocmai de aceea este importantă experienţa acumulată până la acest moment în Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. Însă frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atâta timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens”, a declarat Valeriu  Gheorghiţă într-o conferință de presă.

Categorii: Eveniment, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea