Valul 3 al pandemiei aduce tot mai multe cazuri grave de pacienți infectați cu noul coronavirus. Medicii susțin dincolo de severitatea bolii, COVID-19 provoacă și alt tip de complicații din cauza cărora este nevoie de intervenții medicale suplimentare, precum amputația membrelor.
În privința factorilor care pot genera infectarea, medicii susțin că obezitatea și diabetul au rămas principalele comorbidități care joacă un rol esențial în privința îmbolnăvirilor generate de SARS-CoV-2.
„Pacienții cei mai severi sunt cei cu obezitate. Obezitatea pare să fie un factor de risc care primează în continuare. Foarte mulți au diabet zaharat, uneori este prima descoperire a diabetului cu ocazia internării din cauza COVID-19. Noi avem o colegă diabetolog care lucrează în permanență în secția COVID-19 și are în grijă peste 30 de pacienți în fiecare zi”, a precizat conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog în cadrul Institutului „Marius Nasta” din București, în direct la Medika TV.
Un alt aspect explicat de medici are legătură cu modul diferit în care apar complicațiile generate de COVID-19. Dincolo de probleme pulmonare, medicii susțin că acum se confruntă cu situații în care trebuie să amputeze membrele bolnavilor.
„Amputațiile sunt un aspect care ne-a frapat și pe noi. Am văzut cel puțin 6 cazuri în ultimele 9 luni. Se pare că trombozele, despre care știam că apar mai frecvent în vasele pulmonare în microcirculația pulmonară sau ca tromboembolism pulmonar dau și complicații extinse. Ajung să se formeze cheaguri în artere și să se formeze ischemie a membrelor inferioare, ajungându-se astfel la amputații. Lucrul acesta ne încurcă și mai tare, pentru că nu reușim să transferăm în timp suficient acești pacienți în spitale unde să fie îngrijiți corespunzător. Noi suntem totuși un spital de pneumologie, ne pricepem la plămâni”, a mai explicat conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog în cadrul Institutului „Marius Nasta” din București, pentru Medika TV.