Medicii de la Spitalul Universitar din Kyoto au înregistrat o premieră medical o data cu transplantul efectuat unei paciente ai cărei plămâni erau grav afectați de infecția cu SARS-CoV2. Ineditul intervenției îl constituie faptul că femeia a primit țesut pulmonar prelevat de la fiul și de la soțul ei, scrie BBC.
Pacienta s-a îmbolnăvit la sfârșitul anului trecut. Funcția pulmonară a fost afectată ireversibil, astfel că, după boală, pacienta nu a mai putut respira decât cu ajutorul unui plămân artificial. Când s-a conturat, ca opțiune, transplantul de țesut de la donatori vii, soțul și fiul acesteia au fost identificați ca donatori. Intervenția chirurgicală propriu-zisă a durat 11 ore. Atât pacienta, cât și donatorii au evoluat bine, post-trasplant.
”Cred că apar speranțe uriașe pentru acest tip de intervenție, în sensul că se conturează ca o nouă opțiune medicală” a explicat profesorul Hiroshi Date, chirurg toracic în echipa care a desfășurat intervenția.
Până acum, transplant de țesut pulmonar la pacienți post-COVID s-a mai realizat în China, SUA și Europa, dar numai de la donatori aflați în moarte cerebrală.