Într-o intervenție la Digi 24, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a explicat, ca urmare a unei întrebări adresate de gazetarul Cristian Tudor Popescu, cum se justifică măsura interzicerii circulației după ora 20,00, acolo unde crește incidența la peste 7,5 la 1000 de locuitori. Măsura, deși are un grad scăzut de acceptare, conduce la evitarea unui lockdown dur, explică oficialul.
”Noi am mers pe un principiu mai puțin folosit în alte țări, principiul incidențelor: 1,5 la mie, 4 la mie, 7,5 la mie și pe intrare graduală în măsuri. Lockdown-ul total are un efect mai rapid, pe limitare, dar și un impact economic mult mai serios. Noi, mergând pe week-end, la început, impactul economic e limitat, după care prelungim pe timpul săptămânii, când incidența se modifică, dar, chiar dacă e greu de suportat, oamenii merg la lucru și anumite activități merg mai departe. E adevărat, în această variantă, durata măsurilor este mai mare.”
În ceea ce privește activitățile vizate prin introducerea interdicției aplicate după ora 20,00, secretarul de stat în MAI a confirmat că este vorba despre petreceri și mese la restaurante, organizate cu număr mare de participanți. ”Rămân partea privată și acea parte a încălcării legii în alte spații…Poliția, de mai multe ori, a intrat, a amendat, dar fără efect major, pentru că amenda data localului era mai mica decât o notă de plată de la o singură masa. Poliția a găsit și un party cu 100 de oameni într-un apartament. Acum, eu am văzut că la fiecare situație există oameni care vor încerca să încalce. Dar, regula, dacă privim la alții, introducerii unei ore mai scăzute pentru interdicții de circulație, a fost și în Franța, Ungaria, Belgia… În Franța au făcut analize a mișcării populației și au constatat că mișcarea de contact social intens este după ce iese lumea de la serviciu și după ora 18,00.”a afirmat Raed Arafat.
România a intrat, de vineri, în primul week-end cu restricții de circulație după ora 20,00, în localitățile care au o incidență de peste 7,5 la mia de locuitori. În București, terasele s-au închis la ora 18,00, iar cu o jumătate de oră înaintea intrării în vigoare a restricțiilor, forțele de ordine în patrulare, le-au amintit proprietarilor de interdicție. În centrele comerciale a fost aglomerație înainte de ora 18,00, ora închiderii. În Guvern se discută posibilitatea ca restaurantele, teatrele și cinematografele să fie redeschise condiția testării rapide a clienților.