România este, în ultimele zile, scena unor mișcări de protest. În mai multe orașe ale țării oamenii au ieșit în stradă și au demonstrat împotriva restricțiilor dispuse de autorități din cauza pandemiei, inclusiv dând foc măștilor de protecție. Au fost chiar și incidente care au șocat opinia publică și lumea medicală deopotrivă.
Sociologul Ciprian Necula a încercat să facă, la Medika TV, o radiografie a ceea ce se întâmplă de câteva zile în țara noastră. Potrivit acestuia, există o tendință tot mai evidentă ca oamenii să nu mai creadă autoritățile, motiv pentru care pot fi manipulați cu ușurință. Asta și pentru că majoritatea mesajelor care au venit de la autorități nu au fost formulate pe înțelesul lor și au ajuns la un nivel de saturație socială. Sociologul a mai explicat că printre protestatari sunt inclusiv persoane care cunosc pe cineva care a avut COVID-19 sau chiar au murit, dar care, cu toate acestea, nu cred în existența virusului ori în gravitatea bolii pe care o provoacă.
Ciprian Necula e de părere că autoritățile trebuie să-și schimbe radical mesajul și modul de comunicare într-unul mai accesibil, pe un ton convingător și, nu în ultimul rând, prin prezentarea unor situații reale cu care se confruntă sistemul medical.
Pe de altă parte, sociologul Ciprian Necula a explicat că lipsa de încredere față de autorități nu e ceva nou, dar neîncrederea s-a accentuat pe fondul mesajelor oficiale contradictorii care au apărut în spațiul public.