Companiile americane Pfizer și Moderna, dar și cea britanică AstraZeneca, au anunțat derularea unor studii de siguranță și eficacitate a vaccinurilor anti-COVID pe copii.
Dintre toate, cele mai avansate sunt studiile derulate de Pfizer, care au și început, și care vor viza trei categorii diferite de vârstă, inclusiv în ceea ce îi privește pe copiii cu vârste mai mici de 5 ani.
De altfel, Pfizer este, în prezent, singurul vaccin care poate fi administrat începând cu vârsta de 16 ani, toate celelalte seruri aprobate la nivelul Uniunii Europene fiind recomandate a fi administrate de la 18 ani.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a vorbit, la Medika TV, despre subiectul imunizării copiilor. Deși, în general, copiii fac forme ușoare de boală, sunt și unii care prezintă o serie de afecțiuni, ceea ce reprezintă un risc.
Gheorghiță a explicat că, cel mai probabil, datele din studii ar putea fi disponibile spre sfârșitul anului sau chiar la începutul lui 2022, dar și că România își va alinia strategia de vaccinare pentru includerea pe listă a copiilor în funcție de decizia ce va fi luată de Agenția Europeană a Medicamentului.