În timp ce de la centru românii sunt informați că până la sfârșitul verii peste 60% din populația țării ar urma să fie imunizată, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Cifra ar putea fi atinsă doar dacă provocările pe care le întâmpină campania de vaccinare ar putea fi trecute cu succes.
Principala provocare pentru autorități o reprezintă infrastructura necesară pentru imunizarea unui număr cât mai mare de cetățeni.
„Principala provocare este cea de infrastructură și anume să organizăm suficiente centre de vaccinare și să implementăm rețeaua de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie. În momentul în care vom avea toată această infrastructură care deja există, ritmul de vaccinare va crește considerabil. Avem circa 11 mii de medici de familie în România, dacă jumătate dintre vor lua parte la acest demers și vor vaccina circa 60 de persoane pe zi, iată că vorbim deja de circa 60 de mii de persoane vaccinate într-o zi. Lăsând la o parte ce se vaccinează în centre. Ar trebui cel puțin în centrele existente, care vor fi deschise din aprilie, să depășim 100 de mii de persoane pe zi, la care se adaugă și persoanele care urmează să fie vaccinate în cabinetele medicilor de familie”, a explicat col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, în direct la Medika TV.
Pe lângă infrastructură, centrele de vaccinare trebuie să primească dozele de vaccin promise de producători.
„Dacă vom putea asigura numărul de doze, vom putea vaccina aproximativ 10 milioane de persoane, așa cum a anunțat și premierul, până în luna august. În următorul trimestru am putea să primim numărul necesar de doze pentru a asigura chiar peste 11 milioane de persoane cu schemă completă de vaccinare, la care se includ, sigur, și cele vaccinate deja în primul trimestru. Doar în aprilie vom primi aproximativ 3,3 milioane de doze de la cele 4 companii. Știm că în a doua jumătate a lunii aprilie urmează să primim aproximativ 160 de mii de doze de la compania Johnson & Johnson, pe lângă ce avem deja planificat de la celelalte companii”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.
În prezent, la nivel național se fac eforturi pentru organizarea centrelor mobile de vaccinare, care să asigure imunizarea populației în localitățile unde nu există medici.
„Sunt în curs de operaționalizare și centrele mobile prin care dorim să asigurăm imunizarea și pentru localitățile din mediul rural unde nu există medic de familie, sunt practic lipsite de asistență medicală. Sunt 158 de localități în această situație, unde există peste 100 de mii de persoane la nivel național și peste 35 mii sunt persoane peste 65 de ani”, a precizat col. dr. Valeriu Gheorghiță, în direct la Medika TV.