MII DE PACIENȚI CU CANCER PULMONAR NEDIAGNOSTICAT. Medic pneumolog: „Este pura anxietate de a nu ajunge la spital!” (VIDEO)

Tendința de autodiagnosticare și experiențele negative cu sistemul medical îi duc pe mulți români în situația de a ajunge cu prea mare întârziere la aflarea unui diagnostic. Din păcate, acest lucru este cu atât mai îngrijorător în cazul afecțiunilor grave care nu dau dureri decât în stadii avansate. Ignorând simptomele sau punându-le pe seama unor patologii mai ușoare, pacienții nu fac altceva decât să își complice starea de sănătate. Într-o astfel de situație se află și pacienții care suferă de cancer pulmonar.

Tusea, simptom frecvent într-o astfel de afecțiune, este asociată unor alte boli, mult mai ușoare. „Cancerul pulmonar, din nefericire, în stadiile în care noi îl diagnosticăm în România, este avansat . Dacă l-am diagnostica în stadii incipiente este un diagnostic fortuit. Absolut incipient, inaugural. Patologia respiratorie restantă sau minimă, pentru noi ca națiune nu este atât de importantă. Avem tot felul de mituri și legende, deschidem geamul, ne trage curentul, că răcim, dacă tușesc, tușesc că am răcit. Primăvara, toată lumea care tușește are alergii. Găsesc tot felul de explicații din acestea care sunt ancorate în cultura noastră, pentru a nu se investiga” a explicat dr. Radu Crișan, la Medika TV.

Cel mai mare factor care determină anxietatea de spitale este actuala situație generată de pandemia de COVID-19, sunt de părere specialiștii. „Anxietatea vine inclusiv pe fondul posibile denaturări a situației. Și medicii au comunicat foarte bine și s-a comunicat cu niște date concrete vis a vis de SARS-Cov-2. Aceste lucruri au fost bine mediatizate, ulterior pacienții au prins tocmai această temere. Dacă merg la un spital, sigur voi intra în contact cu oameni care au patologie respiratorie și atunci sigur șansele să fac COVID-19 sunt mari,. Tocmai de aceea au amânat să meargă la spital” a mai spus dr. Radu Crișan, la Medika TV.

Statistica arată că, la nivel național, există aproximativ 3000 de persoane care suferă de cancer pulmonar și care nu sunt diagnosticate corespunzător.

Categorii: Salvatori în alb, Sănătatea în România, Știri, Video
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea