Cum ne agravăm singuri starea de sănătate. Medic: „Pacienții COVID-19 ajung târziu la spital”

Dramele COVID-19 au atins, în cel de-al treilea val, cote de neimaginat și greu de înțeles. Încrederea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în sistemul medical scade dramatic, iar mulți preferă să se lupte singuri cu boala, preferând să rămână acasă, în loc să ceară ajutor medicilor.

Decizia pacienților de a rămâne acasă fără a încerca să ajungă la spital are un efect dramatic asupra stării lor de sănătate, avertizează specialiștii.

Și noi ne confruntăm cu pacienți care vin tot mai târziu la spital, vin pentru o evaluare la începutul bolii atunci când simptomatologia este minimă, sunt direcționați către domiciliu, dar nu își monitorizează foarte atent starea de sănătate sau sub îndrumarea medicului de familie. Stau aproape până în ultimul moment de teama de a veni la spital, de teama de a nu avea nevoie de ATI și din păcate ajung la spital foarte târziu, cu saturații sub 85% și atunci începe efortul disperat de a găsi un pat cu oxigen medicinal, pentru că aparatele, concentratoarele, nu mai fac față și nu mai sunt indicate în tratamentul acestor pacienți“, a explicat dr. Voichița Lăzureanu, în direct la Medika TV.

Pe de altă parte, cazurile care se agravează au nevoie de îngrijiri medicale în secțiile ATI. În România, numărul locurilor în aceste secții aproape că nu mai există, iar dacă sunt identificate, ele sunt ocupate imediat.

Situația pe ATI este dramatică, pentru că locurile se ocupă în momentul în care se eliberează un loc. Fie este ameliorat în secția unde se află, fie, din păcate pacienții ajung să-și piardă viață. Noi avem acum în pre-terapie intensivă mai bine de 10 pacienți în așteptare, soluția este să sunăm la acel Comandament General Național și ei caută un loc la ATI în cel mai apropiat spital. Am luat legătura cu dânșii și singurul loc liber era la Lugoj. Am avut pacienți transferați la Arad sau Reșița, situația nu este roz”, a mai spus dr. Vochița Lăzureanu.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea