EXCLUSIV MEDIKA TV. Experiența unui medic rezident ATI în lupta pentru viețile pacienților

De la o zi la alta, numărul cazurilor grave de COVID-19 crește amenințător. Tot mai mulți români au nevoie de medicii care lucrează la ATI. Aceste secții au devenit adevărate sanctuare, care fac diferența dintre viață și moarte. Înarmați cu curaj și responsabilitate, medicii fac eforturi supraomenești pentru a-i ține în viață pe toți. Din păcate, moartea este nemiloasă și pare greu de învins.

În orice secție ATI, fiecare secundă este vitală pentru pacienții bolnavi de COVID-19 care au nevoie de ajutor. Medicii și asistentele fac front comun și încearcă să țină piept morții care-i amenință pe bolnavi. Văzută prin ochii cadrelor medicale, această experiență este epuizantă. Îți trebuie un curaj nebun să te iei la trântă cu moartea și să o sfidezi. Și totuși, unii specialiști își asumă această responsabilitate și luptă cu toate armele pe care le au la îndemână pentru a mai câștiga o viață.

Medicul Roxana Pătulea, rezident ATI la Spitalul Universitar de Urgență București, este de 11 luni detașată pe câmpul de bătălie din secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. A încercat de mai multe ori să renunțe la această detașare, însă experiența pe care a trăit-o în spitalul de provincie a învățat-o că trebuie să fie alături de pacienți, indiferent de locul în care profesează. Misiunea a fost de la început una dificilă, însă și-a asumat-o, asemeni unui soldat aflat în prima linie în tranșee.

Am fost supusă multor provocări, pentru că resursele nu sunt aceleași ca într-un spital universitar. Eram obișnuită cu altfel de nivel de lucru. A trebuit să mă adaptez pe parcurs. Am întâmpinat destule dificultăți cărora am încercat să le fac față cât de bine am putut și să tratez cum am putut mai bine pacienții”, a povestit dr. Roxana Pătulea, pentru Medika TV.

Ceea ce a contat în decizia de a-și continua detașarea la Ploiești a fost legătura specială pe care a reușit să o creeze cu asistentele, infirmierele și brancardierii de la secția ATI unde a fost detașată.

Ce mi-a mai plăcut a fost că am găsit un personal auxiliar foarte primitor, care și-a dat interesul alături de mine. Am creat o echipă în care să ajutăm pacienții în cel mai bun mod posibil. Și lucrul acesta a contat foarte mult. Cel mai important mi s-a părut faptul că am putut să ajut niște oameni”, a mai spus dr. Roxana Pătulea.

În secția ATI a celui mai mare spital din Ploiești este la fel ca în oricare altă secție ATI a unui spital din România. Pacienții vin, medicii se luptă să-i salveze, dar nu reușesc mereu. Medicul Roxana Pătulea a văzut chiar familii pe care moartea le-a despărțit.

„Am avut familii întregi care au trecut prin suferințe mari. Am avut doi soți de aproximativ 60 de ani care au ajuns la noi cu forme severe și, din păcate, au decedat, iar în acest moment se află fiica lor de aproximativ 40 de ani, pe care încercăm să o salvăm și facem tot ce-i posibil și acum băiatul din Anglia a cerut derogare de la stat să poată veni să-și înmormânteze părinții”, a mai spus dr. Roxana Pătulea, pentru Medika TV.

În România, secțiile ATI funcționează la capacitate maximă de mai bine de un an, în timp ce numărul cazurilor grave crește amenințător.

Categorii: Salvatori în alb, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea