ÎN PANDEMIE A CRESCUT RISCUL MORȚII FETALE INTRAUTERINE. Ce se întâmplă cu sarcinile

Mai multe studii au evidențiat o tendință care producce multă îngrijorare: de la debutul pandemiei a crescut numărul cazurilor de moarte fetală intrauterină, adică acele situații în care sarcinile nu au mai ajuns la termen pentru că feții au murit în timpul celor 38 de săptămâni, avertizează un articol publicat de Nature. Unele explicații arată că principala cauză ar fi faptul că femeile însărcinate nu au mai avut acces la servicii medicale de monitorizare a sarcinii. Ca urmare, complicațiile apărute nu au fost descoperite la timp și au condus la pierderea sarcinilor.

Cel mai mare studiu pe această temă a fost realizat în Nepal, pe un număr de 20 000 de gravide, fiind incluse 9 maternități. Rezultatele, publicate vara trecută în The Lancet Global Health, arată că rata bebelușilor născuți morți a crescut de la 14 cazuri la mie la 21 de cazuri la mie. Este o creștere accentuată, de 50 %, care a fost constatată în perioada primelor luni ale pandemiei, mai exact până în mai 2020. Cea mai accentuată creștere a fost în primele patru luni ale pandemiei, când oamenilor nu li s-a permis să iasă din casă decât pentru cumpărături sau pentru îngrijiri esențiale. Prin urmare, multe femei însărcinate și-au ignorat starea de sănătate.

”Creșterea numărului de morți fetale intrauternine nu are legătură cu infectarea mamelor însărcinate” spune Ashish K.C., medic epidemiolog perinatal și coordonator al studiului. ”Este, mai degrabă, un rezultat probabil al modului în care pandemia a afectat accesul la îngrijirile prenatale de rutină. ” Este posibil ca femeile însărcinate să nu se fi putut deplasa la unitățile sanitare fie pentru că nu au existat mijloace de transport în circulație, fie pentru că unele consultații au fost anulate Alte paciente se poate să fie evitat spitalele de teama virusului SARS-CoV-2.

”Nepalul a înregistrat progrese semnificative, în ultimii 20 de ani, în ceea ce privește rezultatele îngrijirilor sănătății femeilor și bebelușilor lor, dar, în ultimele luni, aceste progrese au încetinit.” a mai spus Ashish K.C.

O tendință globală

Datele privind nașterile într-un mare spital din Londra arată o tendință similară. În iulie, Asma Khalil, obstetrician la St. George-Universitatea din Londra, și colegii săi, au raportat  o creștere de aproape patru ori a ratei mortalității la Spitalul St. George. Practic, acest indicator a crescut de la 2,38 la mie, cât era între octombrie 2019 și finalul lunii ianuarie 2020, la 9,31 la mia de nașteri, între februarie și mijlocul lunii iunie. Khalil spune că acestea sunt efecte colaterale ale pandemiei, considerând că femeile însărcinate ar fi putut dezvolta complicații nediagnosticate la timp, ajungând tardiv la spital. Patru spitale cu India au raportat, de asemenea, creșteri ale ratei mortalității, în timpul izolării. Și, la fel ca în Nepal, mai puține femei au ajuns la nașteri la termen. Scoția, una din puținele țări care colectează lunar date despre copiii născuți morți și despre decesele infantile, a detectat, de asemenea, o creștere a ratei morțiii fetale intrauterine, în lunile de izolare.

Categorii: Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea