Microbiomul, “organul” esențial pentru existența noastră. De ce nu trebuie să ne speriem când auzim de bacterii (video)

Sănătatea fiecărei persoane depinde în primul rând de bacterii. Trăim împreună cu nenumărate microorganisme – bacterii, ciuperci, protozoare – care trăiesc pe piele, în sistemul digestiv, în nas ori în alte părți ale organismului. Este vorba despre microflora fiecăruia, unică pentru fiecare individ în parte, sau, așa cum mai este numit, microbiomul.

Cea mai mare cantitate de microorganisme se regăsește la nivelul intestinului subțire și colonului, iar microbiomul are un rol extrem de important nu doar în digestie, cât și în sănătatea organelor și a întregului organism. Microorganismele prezente la nivel intestinal sunt responsabile de mare parte din funcția imunitară a organismului uman, de prevenirea bolilor autoimune sau inflamatorii, dar pot influența și greutatea corporală.

Dr. Steluța Boroghină, medic primar cu dublă specializare în pediatrie și gastroenterologie, a fost invitată în emisiunea “Secretele nutriției” de la Medika TV, moderată de medicul specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, Laura Ene.

Specialistul invitat în studio a vorbit despre cât de important este ca fiecare dintre noi să avem grijă de propriul microbiom, prin alimentație și nu numai, dar și despre faptul că, în unele cazuri, bacteriile “bune” se pot transforma în bacterii „rele”.

Dr. Steluța Boroghină explică, mai jos, ce se întâmplă atunci când microbiomul nu funcționează așa cum ar trebui.

Categorii: Sfatul specialistului, Stil de viață, Știri, Video
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea