România se situează pe primele locuri la nivel european în privința vaccinării anti-COVID-19. Cifra este și rezultatul unui interes tot mai larg al populației în privința vaccinării. Înainte de pandemie, românii erau mai puțin interesați de efectele vaccinurilor și cum ne pot ele ajuta.
Medicii susțin că modul în care populația abordează aspectele legate de vaccinarea anti-COVID-19 s-a modificat considerabil, românii fiind mult mai interesați decât în trecut de felul în care acționează vaccinurile.
„A trebuit să vină pandemia și vaccinarea anti-COVID-19 ca să vorbim mai mult despre vaccinare. Dacă vii și spui populației că un vaccin are eficacitate 90%, iar altul 60% este normal ca toată lumea să-l aleagă pe primul. Dar ar trebui să venim cu informații suplimentare și să explicăm ce înseamnă eficacitate, ce previne, la ce grupă de vârstă se referă. Mai avem puțin și va veni vaccinul Johnson & Johnson în țară, care are eficacitate tot 60%. Dar la acest vaccin avem niște avantaje suplimentare, că nu are decât o singură doză. Și că are o eficacitate mare la persoanele vârstnice”, a explicat dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, la Medika TV.
De asemenea, medicii explică de ce reacțiile adverse sunt tot mai prezente în rândul persoanelor tinere.
„Avem reacții ceva mai multe la AstraZeneca pentru că persoanele vaccinate cu el sunt mai tinere. Persoanele mai tinere au făcut reacții adverse ceva mai intense. Dacă e să alegi între o boală care te poate omorî și un vaccin de la care te doare mâna o zi-două și faci febră o zi-două, eu cred că nu se poate pune în balanță acest lucru”, a mai spus dr. Sandra Alexiu, la Medika TV.
Totodată, specialiștii sunt de părere că acolo unde există locuri libere, persoanele care doresc să se vaccineze ar trebui să o facă, chiar dacă nu se încadrează în categoria prioritară. „Este clar că acolo unde sunt locuri este important să vaccinezi, chiar dacă persoanele nu fac parte din categoria prioritară. Pe de altă parte, oamenii au început să se informeze din surse oficiale. Oamenii încep să înțeleagă mai bine fenomenul”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar ATI, în direct la Medika TV.
Datele statistice arată că de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 și până în prezent, în România, s-au vaccinat peste 1,2 milioane de persoane.