Un studiu recent derulat cu participarea a peste 400 de pacienți adulți, cu forme ușoare ale bolii COVID-19, concluzionează că ivermectina nu a redus timpul până la dispariția simptomelor, durata fiind similară cu cele din cazul pacienților cu placebo.
Potrivit unui articol publicat de European Pharmaceutical Review, studiul randomizat a inclus 476 de pacienți cu forme ușoare ale COVID-19. Cei aleși să primească ivermectină au primit doze timp de 5 zile. Timpul până la dispariția simptomelor nu s-a redus ceea ce i-a determinat pe autorii studiului să concluzioneze că nu este justificată utilizarea acestui tratament în cazul bolnavilor cu forme ușoare. Ivermectina este un medicament antiparazitar cu spectru larg. Are efect antiviral și s-a demonstrat că are anumite efecte împotriva SARS-CoV-2. De altfel, unele țări au inclus medicamentul în ghidurile de tratament.
Cu toate acestea, studiul invocat mai sus indică faptul că ar fi nevoie de noi cercetări care să determine efectele ivermectinei asupra COVID-19.
Autorii studiului au analizat nu doar durata vindecării, ci și efectele adverse ale medicamentului. Jumătate dintre participanți au primit ivermectină, iar cealaltă jumătate, placebo. Timpul mediu până la dispariția simptomelor a fost de 10 zile, față de 12 zile în grupul placebo. În ceea ce privește efectele adverse, cel mai frecvent s-au raportat durerile de cap (prezente la 52% dintre pacienți). Insuficiența multiorgan a apărut la câte doi pacienți din cele două grupuri în care au fost împărțiți participanții.