Invitatul ediției din acest week-end a emisiunii Jurnal de Viață este prof.dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie, profesor universitar Disciplina Ginecologie a UMF ”Carol Davila” și membru al Academiei de Științe Medicale. Vreme de 16 ani, prof.dr. Gheorghe Peltecu a condus Spitalul Filantropia, iar în timpul mandatului a transformat complet așezământul medical care este cea mai veche maternitate din țară. L-am întrebat pe prof.dr. Gheorghe Peltecu care este cheia reușitei în profesia de medic și ce rețetă trebuie să aplice un bun manager de spital pentru a-i mulțumi și pe colegi, dar și pe pacienți.
Despre opțiunea pentru medicină, prof.dr. Gheorghe Peltecu povestește că, deși vine dintr-o familie în care nu exista tradiție în medicină, s-a lăsat inspirat de exemplele unor medici din Constanța natală care, la vremea adolescenței sale, beneficiau de un statut aparte în societate. Nu s-a lăsat descurajat de familia care l-ar fi direcționat mai degrabă spre științe economice, ci și-a urmat, cu ardoare, visul de a deveni medic:
”Întotdeauna am simțit dinlăuntrul ființei mele că deasupra îmi este doar cerul și că depinde doar de mine să se împlinească ceea ce îmi doresc. Întotdeauna mi-am urmat visurile, planurile, până când le-am realizat, manieră pe care am transmis-o și fiului meu, și colaboratorilor mei din spital, pe care i-am format. I-am crescut cu aceeași deviză: ”Deasupra este doar cerul!”
Dacă pentru admiterea la Medicină nu a făcut pregătire cu profesori de specialitate, mai târziu, la finalul studiilor a avut privilegiul de a învăța tainele medicinei alături de adevărați titani ai medicinei românești: prof. Juvara-chirurgie, prof. Radu Paun-medicina interna, prof. Dan Alessandrescu- obstetrică-ginecologie. Numele celor trei apar menționate în CV-ul public al profesorului dr. Gheorghe Peltecu: ”Mentorii pe care i-am avut mi-au oferit mai mult decât oferă unui simplu medic în formare. Am fost atașat sufletește de ei și probabil că am primit mai mult decât ceilalți, m-am simțit aproape cu sufletul de ei, cât și de familiile lor…Îmi aduc cu plăcere aminte cum, atunci când mă vedea, seara, la contravizită, profesorul Juvara, îmi spunea că după ce termin treaba mă așteaptă să îl conduc acasă. Și îl conduceam de la Spitalul Cantacuzino până pe strada Cristofor Columb, îmi povestea lucruri pe care nu-mi imaginam că mi le-ar putea povesti marele profesor Juvara care făcea să încremenească orice medic. Îmi povestea pașii pe care îi făcuse când era la vârsta mea, relația sa cu profesorul Hortolomei care îl luase sub aripa sa, cum îl însoțea pe profesor la piață. Mi-a oferit o căldură pe care nimeni nu o intuia, gesturi chirurgicale explicate și recompense pe măsură.”
Mandatul de manager al Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din țară, a venit după experiențe și stagii în străinătate, dar și după ce a renunțat la cariera universitară începută ca lector al Universității Stellenbosch, Facultatea de Medicină, Departamentul de obstetrică și ginecologie al Spitalului Tygerberg, Africa de Sud. După o jumătate de an, timp în care a practicat ginecologia oncologică în spitalul sud-african, prof.dr. Gheorghe Peltecu a decis să revină în țară unde, grație studiilor, experienței și lucrărilor publicate în străinătate, a candidat și a devenit conferențiar al UMF ”Carol Davila”. La scurt timp a venit și decizia de a prelua managementul Spitalului Filantropia: ”Am văzut că nu pot să fac mare lucru într-o clinică universitară în care partea administrativă era în altă parte. UMF ”Carol Davila” nu avea putere asupra managementului administrativ. Și, atunci, mi-am dat seama că, dacă vreau să schimb ceva, îmi trebuie și puterea academică, dar și cea administrativă și mi-am pus în gând să preiau direcțiunea spitalului. Și aici urmează o altă poveste!”
O poveste cu o durată de peste un deceniu și jumătate, timp în care a mers într-un echilibru perfect între nevoia de reabilitare a infrastructurii spitalicești și obiectivul de a construi o echipă profesionistă și unită, cu un spirit aparte care se păstrează, în continuare, în Spitalul Filantropia.
Interviul integral îl puteți urmări, la emisiunea Jurnal de Viață, la Medika TV, sâmbătă, de la ora 21,00 și duminică, de la ora 22,00.