Câți bani primește sănătatea în acest an. Explicațiile care lămuresc totul

Bugetul de stat pe 2021 a fost adoptat de Parlament în forma propusă de Guvernul Cîțu, deși sumele prevăzute au stârnit un val de controverse în spațiul public și în lumea politică.

Aparent, bugetul alocat Ministerului Sănătății este mai mic în acest an comparativ cu 2020, diferența fiind de 2,2 miliarde de lei. Calculele de dincolo de aparențe arată însă că lucrurile nu sunt așa cum par la prima vedere.

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Adrian Wiener, a explicat, într-o intervenție la Medika TV, că în realitate bugetul Ministerului Sănătății este mai mare.

“Ce face diferența între bugetul pe 2021 de cel din 2020 sunt transferurile de la bugetul de stat către fondul național unic de asigurări de sănătate, aceste sume fiind practic destinate plății concediilor de boală, de carantină, indemnizații de creștere copil, lăuze și așa mai departe. Proiecția acestui buget, dat fiind că în 2020 am avut foarte multe concedii medicale și de carantină pentru COVID-19, este cu vreo 3 miliarde mai mică față de 2020. Dacă în 2020 a fost nevoie de peste 9 miliarde lei transferuri dinspre bugetul de stat spre acest fond, acum proiecția este de 6 miliarde. Așadar dacă excludem această componentă din bugetul de venituri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, respectiv din bugetul de cheltuieli al Ministerului Sănătății, bugetul efectiv, real, ce rămâne pentru servicii medicale și investiții, e mai mare, atât la CNAS, cât și la Ministerul Sănătății”,  a explicat medicul Adrian Wiener la Medika TV.

Bugetul sănătății a fost contestat de PSD. Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a criticat cifrele înaintate și susținute de coaliția de guvernare.

Pacienții care au suferit de COVID au o serie de afecțiuni care uneori continuă și invalidează prezența acestora la muncă, motiv pentru care vor avea nevoie de îngrijiri medicale. Vorbim despre recuperarea pacienților. Și vorbim despre ce se întâmplă după COVID. Nu știm multe lucruri, însă avem mulți pacienți care se prezintă la serviciile de specialitate cu diferite acuze. Apoi bugetul e cu 11% mai mic față de anul trecut indiferent cum încearcă PNL și USR să zugrăvească lucrurile. Pe cifre e mai mic cu 11%. Și ce e mai grav că în buget nu sunt prinși bani pentru spitalele din România care au fost inspectate de corpul de control al Ministerului și unde s-au găsit nereguli. Pe de altă parte nu sunt bani prevăzuți pentru spitalele regionale”,  a spus, la Medika TV, senatorul PSD Florian Bodog.

Replica i-a fost dată de Adrian Wiener, care a precizat că sumele enumerate de Florian Bodog au fost prinse în bugetele altor ministere.

În plus, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a precizat că toate previziunile arată că în 2021 lucrurile vor sta mai bine decât anul trecut.

“Sunt niște previziuni care arată cheltuieli mai mici pentru COVID. Pe de o parte faptul că populația se vaccinează, ceea ce oferă protecție, faptul că suntem mai familiarizați cu măsurile de protecție…  Sunt multe premise care se îndreptățesc să credem că probabil 2021 va arăta mai bine decât 2020. Dar dacă aceste lucruri se schimbă există instrumentul rectificării bugetului, care se face de două ori pe an sau când e nevoie”,  a precizat deputatul USR Adrian Wiener, la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea