Cât de mult ne protejează vaccinul anti-COVID-19 de o posibilă infectare? Cazul cadrelor medicale din Timișoara depistate pozitiv după imunizare (video)

Oamenii de știință din toată lumea încă nu dețin toate informațiile despre protecția pe care vaccinurile anti-COVID-19 o oferă în fața virusului. Ceea ce se știe cu certitudine la acest moment este faptul că infecțiile pot fi posibile, însă simptomele sunt ușoare.

Într-o astfel de situație s-au aflat două cadre medicale ale Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, care s-au infectat cu noul coronavirus la scurt timp după ce au primit și cea de-a doua doză de vaccin. „Am avut situații în care pacienți care s-au vaccinat și au avut două doze de vaccin au făcut totuși boala, dar au făcut o formă ușoară. Am avut deja două cazuri și aveau titru de anticorpi bun. Probabil că intră în acea categorie între 5 și 10% care nu au anticorpi eficienți, dar pot face boala, într-adevăr o formă ușoară a ei”, a declarat dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, în direct la Medika TV.

Se pare că angajații unității medicale s-ar fi infectat în urma contactului pe care l-au avut cu rude bolnave. „Nu au fost asimptomatici, pentru că așa am descoperit. A fost și pentru noi o surpriză. Au avut în familie pe cineva bolnav, la câteva zile au început să dezvolte o simptomatologie ușoară și am zis de curiozitate hai să facem testul. Eram aproape convinși că testele vor ieși negative și că e vorba despre o altă viroză și testul a ieșit pozitiv, ceea ce a confirmat faptul că deși aveau anticorpi, totuși au făcut boala”, a mai spus dr. Virgil Musta.

În momentul de față medicii vor să afle informații despre modul în care se comportă noul coronavirus pentru a ști felul în care trebuie administrate vaccinurile. Mai mult, la această oră se cunoaște că un procent de 5% dintre persoanele vaccinate nu dezvoltă anticorpi. „Urmează să vedem dacă acest coronavirus se comportă la fel ca virusul gripal și avem nevoie la un an, doi să facem vaccinul pentru că apar tulpini noi, care nu sunt cuprinse în vaccinul care circulă la ora actuală. Nu se știe cât durează imunitatea după vaccin. Se pare că, vedeți ca și-n boală, imunitatea începe să scadă, și probabil atunci trebuie să se facă încă un rapel pentru a se stimula imunitatea. Și studiile clinice au arătat că dintre cei vaccinați există un procent de 5% care n-au imunitate eficientă sau fără imunitate” ,a mai spus dr. Virgil Musta.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea