Sputnik V, vaccinul rusesc care a fost criticat după ce autoritățile au decis imunizarea populației ca parte a testului final, fără să fi trecut efectiv de a treia etapă de testare, a dovedit că este aproape la fel de eficient ca vaccinurile considerate în prezent cele mai bune, respectiv cele produse de Pfizer și Moderna.
Vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya a dovedit că are o eficiență de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19.
Iar acum, cercetătorii ruși anunță că lucrează la un nou vaccin, care să confere o imunitate de lungă durată, de până la 17 ani.
„Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, a declarat Veronika Skvorţova, directorul Agenției Federale Medico-Biologice din Rusia.
Testele ar urma să înceapă în luna iulie, iar din datele adunate până acum de cercetătorii ruși în urma experimentelor de laborator, serul poate oferi o imunitate care să dureze chiar și 17 ani.
„În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a mai spus Veronika Skvorţova.
În paralel cu vaccinul Sputnik V, care se administrează în două doze, cercetătorii ruși au în teste încă un vaccin, care să fie administrat într-o singură doză, pentru o imunizare temporară. Serul, denumit „Sputnik Light”, ar urma să fie folosit în zonele în care există infecții numeroase, ca alternativă temporară pentru menținerea infectărilor sub control.