Pragul de administrare a vaccinului AstraZeneca ar putea crește, în România, până la vârsta de 65 de ani

Mai multe state europene au decis să administreze vaccinul AstraZeneca și persoanelor care au vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani. Recomandarea inițială de administrare a serului era între 18 și 55 de ani, întrucât numărul persoanelor cu vârste mai mari de 55 de ani care au luat parte la studiile clinice a fost destul de redus.

În România, persoanele de peste 55 de ani nu pot primi vaccinul AstraZeneca. Cel puțin deocamdată, dar în viitor acest lucru s-ar putea schimba.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a anunțat aseară, la Antena 3, că a solicitat Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului să ia în calcul creșterea vârstei de administrare a serului produs de compania britanică până la 65 de nai.

Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani. Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani“, a declarat șeful CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea