Primul centru de recuperare oncologică din România

Fundația Sfânta Irina a inaugurat marți, 25 septembrie, în localitatea Slatina-Nera din județul Caraș-Severin, lucrările de construcție a Clinicii Nera – Centrul pentru Cercetări în Recuperare Oncologică.

Centrul va fi destinat bolnavilor aflați în recuperare după tratamente împotriva cancerului. Aceștia vor beneficia de o cură de 14 zile, pe durata căruiali se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menținerea unui stil corect de viață. Întrucât cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale înființării centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar și unul dedicat depistării precoce a cancerului. Amplasată în Valea Nerei, într-o zonă ferită de poluare și organizată ca o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial, clinica este programată să își deschidă porțile la finalul primului trimestru din 2014.

„Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul înspre însănătoșire, cât și pentru a-i ajuta să învețe obiceiuri noi de viață, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfășura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înțelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer și cum putem să-i ajutăm să trăiască”, a spus Dr. Pavel Chirilă.

În România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporește rata anuală de mortalitate la nivel național. Cancerul este o boală invazivă care, acționând pe multiple planuri, slăbește organismul și distruge țesuturile în care se instalează. Favorizată de atitudinea de resemnare a suferindului, boala se dezvoltă cu rapiditate, câștigând, de multe ori, un război dureros pentru bolnav și familia acestuia. O treime dintre cei care află ca au cancer sunt însă cazuri cu șanse reale de supraviețuire. De aceea, Clinica Nera va pune la dispoziția bolnavilor toate condițiile pentru ca aceștia să își regăsească speranța și resursele pentru a lupta pentru viața lor.

Clinica Nera este un proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din această sumă fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuție locală și voluntară.

Contact:
Marina Constanda
m.constanda@chapter4.ro
0740 081 112

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea