Companiile Pfizer și Moderna, care produc vaccinuri anti-COVID folosind tehnologia ARN mesager, intenționează să înceapă un nou studiu pentru a afla gradul de protecție oferit împotriva bolii în cazul administrării unei a treia doze.
Ambele companii au început demersurile pentru studiul în care vor fi cooptate voluntar persoane care au luat parte și la primele studii și care acum au mai bine de o jumătate de an de la administrarea a două doze.
Cercetătorii cred că o a treia doză, inoculată după o jumătate de an sau un an de la administrarea completă a vaccinului, ar putea determina un răspuns imun și mai puternic. Scopul principal al studiului ar fi să se verifice eficiența în fața noilor tulpini ale coronavirusului.
În momentul de față, vaccinurile celor două companii sunt cele mai folosite din lume, fiind și printre primele aprobate, iar dezvoltatorii susțin că protejează în fața tulpinii britanice și a celei sud-africane. Nu se știe însă foarte clar dacă serul ar mai fi eficient în cazul apariției unor mutații noi ale coronavirusului.
Specialiștii spun că gradul de protecție oferit de cele două seruri în prezent reprezintă unul din cele mai mari succese ale medicinei, în condițiile în care, de exemplu, vaccinul antigripal oferă o protecție de 50-60%.