Când vine vorba despre administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, cea mai mare temere a oamenilor este legată de reacțiile adverse pe care le provoacă. Medicii susțin că nu ar trebui să ne temem de ele, deoarece sunt un fenomen obișnuit, care nu durează foarte mult.
Știrea despre femeia din Olt care a intrat în șoc anafilactic după ce i-a fost administrată prima doză din vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca a făcut înconjurul țării și a determinat apariția a noi controverse legate de reacțiile adverse pe care aceste seruri le produc în organism. Medicii sunt însă de părere că nu ar trebui să ne speriem în momentul în care, după administrarea vaccinului, constatăm apariția reacțiilor adverse.
„Toate aceste vaccinuri sunt vaccinuri reactogene, adică generează o serie de reacții adverse neplăcute. Multe dintre ele nu semnalizează decât mobilizarea răspunsului imun, sunt un semn că organismul nostru începe să lucreze în favoarea noastră și să dezvolte mecanismele care ne vor feri de virus. Ce știm clar acum este că toate aceste reacții secundare, fie că sunt locale sau generale, apar mai frecvent în cazul vaccinurilor bazate pe ARN mesager, cele de la Pfizer și Moderna, după cea de-a doua doză, cu frecvență mult mai mare și intensitate mult mai mare, apar mult mai frecvent la tineri și sunt mult mai zgomotoase și toate aceste reacții sunt tranzitorii, în câteva ore sau în 2 – 3 zile aceste reacții dispar”, a explicat dr. Simona Ruță, șef disciplină Virusologie, preorector pentru cercetare științifică la UMF „Carol Davila”, la Medika TV.
Opiniile specialiștilor sunt bazate pe numeroase studii clinice, potrivit cărora reacțiile adverse grave de tipul șocului anafilactic nu sunt mai numeroase prin comparație cu alte vaccinuri care există de mai mult timp pe piață.
„Pentru Pfizer, chiar săptămâna trecută a apărut un raport la CDC în SUA, care după aplicarea a 13,8 milioane de doze a constatat existența unui număr mult mai redus de cazuri de șoc anafilactic, incidența fiind de 4,5 la un milion de doze, deci aproape jumătate față de ce s-a raportat inițial. Pentru vaccinul produs de Moderna incidența șocului anafilactic este încă și mai mică, este de 2,5 cazuri la un milion de doze administrate, ceea ce este în limitele normale, cunoscute pentru astfel de reacții alergice severe, pentru multe alte vaccinuri precum cel antigripal sau pneumococic. Pentru AstraZeneca nu există o incidență calculată, dar sunt și aici așteptate astfel de reacții adverse. Centrele de vaccinare sunt pregătite să intervină”, a mai explicat dr. Simona Ruță.
Fiecare dintre centrele de vaccinare deține medicația specială, iar personalul medical poate interveni în cazul în care starea unui pacient căruia i-a fost administrat vaccinul se înrăutățește.