Mâine, 24 februarie, se dă startul vaccinării angajaților din învățământ, proces care devine prioritar în perioada următoare.
Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă. Acesta a precizat că miercuri începe vaccinarea în București și în 23 de județe, joi în alte 14 județe, vineri în două județe, iar în ultimele rămase va începe pe data de 1 martie.
Cadrele didactice nu vor fi programate în platforma informatică. Fiecare unitate de învățământ va face o listă cu personalul care vrea să se vaccineze, listele vor fi transmise inspectoratelor școlare, de unde mai departe vor ajunge la direcțiile de sănătate publică.
“Programarea se va face după o altă modalitate şi nu se efectuează programarea în platforma informatică, practic unităţile de învăţământ centralizează lista cu personalul propriu care doreşte să fie vaccinat în această perioadă, aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi sunt transmise către direcţiile de sănătate publică. Direcţiile de sănătate publică, în funcţie de capacitatea cabinetelor de vaccinare şi de perioada pe care am propus-o pentru derularea activităţii de vaccinare efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunţaţi prin grija inspectoratelor şcolare şi a conducătorilor unităţilor de învăţământ. Procesul de vaccinare ar trebui să dureze între 7-10 zile pentru fiecare judeţ, în funcţie de momentul la care debutează activitatea de vaccinare”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.
Pentru imunizarea cadrelor didactice vor fi amenajate centre speciale de vaccinare. Angajații din învățământ care au mai puțin de 55 de ani vor primi vaccinul AstraZeneca, în timp ce pentru persoanele care au depășit această vârstă va fi administrat vaccinul Pfizer.
”Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învăţământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces. Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost vaccinate din rândul personalului didactic şi aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Acesta a mai precizat că angajații din învățământ care sunt deja programați prin platformă pot renunța la programare, caz în care locul respectiv va fi eliberat, putând și ocupat de altă persoană din categoriile ce intră în etapa actuală de vaccinare.