Reorganizarea spitalelor, un eșec pentru sistem. Medic: „Va trebui să regândim toată strategia”

Decizia Ministerului Sănătății de a reorganiza spitalele astfel încât și pacienții non-COVID-19 să poată beneficia de servicii medicale atrage critici din partea medicilor. Specialiștii sunt de părere că această măsură este imposibil de pus în practică din cauza infrastructurii învechite pe care o au cele mai multe unități medicale din România.

Marea provocare căreia trebuie să-i facă față managerii de spitale pentru reorganizarea circuitelor în acord cu dispozițiile Ministerului Sănătății o reprezintă infrastructura unităților medicale. În majoritatea spitalelor din România infrastructura generează multe probleme din cauză că este la fel de veche precum clădirile în care funcționează spitalele.

Va trebui să regândim toată această strategie, având în vedere că este posibil să nu mai fie necesare atât de multe facilități pentru bolnavii de COVID-19. Din punctul meu de vedere, această regândire a circuitelor se va face din perspectiva reducerii capacității în unele spitale, pentru că dacă discutăm doar de reconfigurarea circuitelor din spitale, vestea proastă pentru Ministerul Sănătății este că în multe spitale nu se pot realiza aceste reorganizări, pentru că se vor lovi de structura învechită a spitalelor”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca din București, la Medika TV.

În opinia specialiștilor, cea mai sigură măsură prin care circuitele din spitale să fie reorganizate astfel încât să fie facilitat accesul la servicii medicale și pentru pacienții non-COVID-19 este aceea de a reduce numărul spitalelor suport-COVID-19 și de a le reintroduce în circuitul sanitar.

Singura posibilitate de a regândi aceste circuite este să reduci numărul de spitale care să fie suport COVID -19 și în felul acesta să le redai circuitului sanitar, iar pe de altă parte să reduci capacitatea foarte mult, astfel încât cei care au COVID-19 să fie izolați cât mai bine într-o anumită parte a unui spital. Reorganizarea circuitelor funcționale în multe spitale este imposibilă pentru că sunt spitale vechi, unde căile de acces oricât de mult ai vrea să poți să le separi nu ai cum. Pentru că există o singură cale de acces care nu poate fi separată”, a mai spus dr. Radu Țincu.

Rețeaua spitalelor suport-COVID-19 din România cuprinde peste 45 de unități medicale.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea