Un bărbat a murit după o supradoză de paracetamol. Avertismentul specialistului: “Atenție, nu e de glumit! 10 comprimate pot fi mortale!”

Un bărbat de 70 de ani din Botoșani a murit, după ce a încercat să se trateze singur acasă de COVID-19. Potrivit Digi 24, el a luat mai multe zile la rând câte două tablete de paracetamol la fiecare patru ore. Supradoza de paracetamol i-a afectat ficatul, iar bărbatul a ajuns în stare gravă la spital, unde nu a mai putut fi salvat de medici.

Cunoscutul medic specialist în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea excesivă a paracetamolului și spune că acesta nu poate fi administrat într-iun dozaj mai mare decât cel recomandat.

“Paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei și al

b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore și nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului”,  a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Potrivit prospectului acestui medicament, dozele și modul de administrare uzuale sunt următoarele:

a) Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului”,  mai spune dr. Ciuhodaru. .

Categorii: Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea