Reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19, pe înțelesul tuturor. Medic: „Nu sunt lucruri care să ne facă să avem o problemă pe o perioadă lungă de timp”

Ca orice medicament, vaccinurile anti-COVID-19 pot provoca reacții adverse. Cele mai multe astfel de reacții au fost constatate la administrarea dozei de rapel. Medicii susțin că modificările aduse stării noastre de sănătate nu ar trebui să ne sperie, reacțiile corpului fiind un fenomen obișnuit.

Medicii susțin că apariția reacțiilor adverse în urma administrării dozelor de rapel ale vaccinurilor anti-COVID-19 este generată de o stimulare mai puternică a sistemului imunitar.

Reacțiile adverse, în general, pot să apară și la prima doză. Este adevărat că există un plus la rapel, pentru că până la urmă este vorbă despre un răspuns imun din partea organismului care este potențat. Începe răspunsul imun după prima administrare și el este mai puternic și atunci și reacțiile adverse pot fi cu o intensitate ceva mai mare. Dar, atenție, când vorbim despre reacțiile adverse cred că trebuie să ne gândim în plan obiectiv și nu subiectiv, pentru că putem să ne simțim rău și dacă trecem printr-un guturai, și percepția este diferită, ține de fiecare organism. Sunt persoane care se simt rău în acele 7 zile cât ține răceala obișnuită”, a precizat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pentru Medika TV.

Ceea ce este important e ca reacțiile la vaccinare să nu ne pună în pericol sănătatea. „Ce este important este ca acele reacții adverse să nu interfereze puternic cu sănătatea noastră. Să nu ne pună viața în pericol, să nu fie lucruri notabile. Ori dacă ne uităm la aceste reacții adverse, chiar și după rapel, din fericire, numărul reacțiilor cu adevărat notabile a fost într-un procent foarte mic. Lucrurile trebuie luate statistic, pentru că altfel venim cu elemente subiective și noțiunea de rău este diferită”, a mai spus dr. Adrian Marinescu, la Medika TV.

Totodată, medicii descriu și care sunt cele mai comune reacții adverse pe care pacienții vaccinați le dezvoltă în urma administrării vaccinului anti-COVID-19.

În primul rând sunt acele reacții adverse la locul de injectare. Două treimi dintre cei care se vaccinează au durere la locul injectării, roșeață, se umflă zona respectivă, lucruri care se rezolvă repede. Un număr mai mic au o simptomatologie de tipul febră, dureri musculare, dureri articulare, o stare mai proastă, oboseală și lucrurile pot fi ceva mai intense după rapel și bineînțeles că ține de fiecare organism în parte. Unele persoane au reacții de o intensitate mai mare, care pot să dureze de la o zi până la 3 – 4 zile, în general. Pot să fie și paralizii faciale periferice, dar au fost foarte puține cazuri în lume, înseamnă o afectare a nervului facial, un sindrom inflamator care este determinat de vaccin, dar și acele paralizii s-au rezolvat ori în câteva ore, ori în câteva zile. Este important de spus că nu există repercusiuni pe viitor, nu sunt lucruri care să ne facă să avem o problemă pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai adăugat dr. Adrian Marinescu.

În România, reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19 au creat numeroase controverse, în cele mai multe cazuri nejustificate.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea