Realitatea din spitalele românești. Mai puțin de 10% din unitățile medicale au secțiile ATI dotate corespunzător (video)

Tragediile care au avut loc la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” au scos în evidență încă o dată problemele de infrastructură ale sistemului medical românesc. Probleme există mai ales în secțiile ATI, acolo unde numărul pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale a crescut considerabil din cauza pandemiei de COVID-19.

Un control al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a scos la iveală încă o dată problemele pe care spitalele din România le întâmpină din cauza infrastructurii proaste, mai ales în secțiile ATI.

Situația reală este că în spitalele românești, în mai puțin de 10% din ele există în secțiile de ATI astfel de centrale de ventilație și aer condiționat, pentru că spitalele românești, marea lor majoritate, sunt construite înainte de anii ’90, construite prioritar în anii ’70 – ’85. Nu au fost prevăzute de la început cu astfel de centrale care erau considerate un lux. Sigur, se mai admitea o cheltuială de 200 mii de dolari pe vremea regimului ceaușist, pentru chirurgia cardiacă, care era considerată chirurgie cu riscul cel mai mare de infecții”, a atras atenția dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, în direct la Medika TV.

La toate acestea se adaugă și configurația pe care o au multe dintre spitalele verificate, care nu corespunde nevoilor actuale în privința utilizării unor echipamente conform standardelor de siguranță și calitate aplicate în prezent.

Avem spitale vechi care n-au fost prevăzute cu un astfel de echipament. În multe dintre ele este dificil și chiar dacă ai bani să instalezi aceste centrale, pentru că nu au înălțimea necesară să montezi astfel de tuburi prin care să circule aerul. Un astfel de centru are o secțiune de 80 – 90 cm, plus că mai sunt grile, ventilatoare, filtre HEPA, toate astea fac ca de multe ori când vrei să montezi o astfel de instalație, tavanul să vină undeva la nivelul capului, să nu mai poți să umbli prin secție”, a explicat dr. Șerban Bubenek.

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a realizat o verificare amănunțită în 160 de secții ATI ale spitalelor din țara noastră, pentru a descoperi deficiențele pe care acestea le au și care reprezintă un pericol pentru siguranța medicilor și a pacienților.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea