Cum ar trebui utilizate aparatele într-un spital. Expert în sănătate publică: „Medicii și asistentele trebuie doar să salveze vieți!” (VIDEO)

A devenit deja o obișnuință ca angajații din România să îndeplinească mai multe sarcini la locul de muncă, decât cele trasate în fișa postului. Sistemul medical funcționează după aceleași principii, atrag atenția specialiștii în sănătate publică.

Tot mai multe voci din lumea medicală atrag atenția cu privire la faptul că atunci când sunt la serviciu, medicii trebuie să desfășoare și alte activități decât cele de a fi alături de pacienți și a le acorda îngrijirile de care au nevoie.

Observăm că noi, medicii, găsim și soluții terapeutice, găsim soluții și de salvare și de primă intervenție. Și trebuie să fim atenți și cu privire la aparatele pe care le utilizăm, adică să știm lucruri tehnice despre ele”, atrage atenția dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

De asemenea, recomandarea experților este ca orice echipament medical să beneficieze de mentenanță, iar acest demers ar trebui realizat de specialiști în domeniul tehnic, în niciun caz de medici așa cum se întâmplă în prezent.

Orice aparat care este adus într-o secție ar trebui să beneficieze de instalarea de către un specialist, împreună cu serviciul tehnic al spitalului, să existe un proces verbal de instalare și acel proces verbal să constate că aparatul poate funcționa în siguranță, iar cei care semnează își asumă această responsabilitate, nu medicii, nu infirmierele, nu asistenții. Răspunderea nu e a personalului medical. Răspunderea medicilor este de a utiliza aparatul conform standardelor de utilizare. Restul aspectelor tehnice țin de serviciul tehnic al spitalului și de instalarea corectă”, a explicat dr. Ioana Stăncel.

Mai mult, autoritățile statului ar trebui să aibă și o politică orientată în această direcție. „Această componentă a securității tehnice a funcționării corecte a aparatelor medicale cred că ar trebui să fie o prioritate, împreună cu Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, a ordonatoarelor de credite care finanțează spitalele și Ministerului Sănătății. Cred că trebuie să fie prioritatea anului”, a mai spus dr. Ioana Stăncel.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea