La mai bine de 24 de ore de la incendiul produs într-un pavilion al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, soldat cu cinci decese, informațiile privind declanșarea și gestionarea evenimentului devin mai clare. Procurorul de caz Alexandru Anghel afirmă că, în interiorul pavilionului, par să se fi produs două explozii, urmate de incendiu. Clarificări sunt așteptate și de la specialiștii INSEMEX: ”Au fost cooptaţi specialişti de la INSEMEX Petroşani pentru a ne lămuri despre împrejurările producerii incendiului. Cercetarea nu se poate termina într-o zi, a fost o prima evaluare, mâine reluam. Se pare că au fost două explozii ale tuburilor de oxigen, se pare că a fost un incendiu şi apoi au fost două exploziii”. În cee ace privește a cincea victimă, coordonatorul anchetei a declarat: ”Pompierii au ajuns primii acolo, la cercetare s-a găsit şi al patrulea cadavru, nu pot să mi explic de ce l-au găsit târziu.” În anchetă vor fi urmărite și imagini de pe camerele de luat vederi din spital, dar și documente. Sâmbătă ar urma să fie clarificată și ipoteza folosirii unei aeroterme, a mai spus procurorul de caz.
Polițiștii au audiat, vineri, cinci persoane. Este vorba despre patru infirmiere și un instalator care își desfășurau activitatea în pavilionul în care s-a produs incendiul. În cee ace privește cauzele, sunt, deocamdată, mai multe ipoteze.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seara, că pavilionul în care a avut loc incendiul avea aviz de la pompieri, nu și autorizație de securitate la incendiu. La ultimul control, în luna noiembrie, pompierii au dat un avertisment pentru lipsa autorizației, a mai menționat sursa citată. Avizul se eliberează pe o propunere de amenajare, iar autorizația este emisă atunci când se constată îndeplinirea, în teren, a celor propuse prin proiect. ”Vreau să se înțeleagă un lucru: poate chiar și dacă era autorizat nu împiedica apariția acestei tragedii.”
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a explicat, tot vineri seara, că rudele nu au putut fi sunate de reprezentanții spitalului pentru că toate fișele erau sigilate de Poliție. ”După acest eveniment va exista o procedură standard” a adăugat Voiculescu, referindu-se la faptul că datele nu se păstrează și electronic.
Au fost și proteste, vineri seara, în fața Institutului Matei Balș. Câteva zeci de personae s-au strâns și au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis și a secretarului de stat Raed Arafat.