Ce spune ministrul Educației despre amânarea vaccinării cadrelor didactice cu două săptămâni

Autoritățile sanitare au decis amânarea vaccinării în cazul câtorva zeci de mii de angajați din domenii esențiale, explicația oficială privind această decizie fiind aceea că nu sunt suficiente vaccinuri pentru respectarea programărilor.

Afectați de această decizie sunt și angajații din învățământ care, în ultima vreme, au anunțat că vor să se vaccineze și chiar s-au programat. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, disponibilitatea de a se vaccina a personalului din învățământ a crescut considerabil în ultima perioadă, iar la nivel național sunt peste 110.000 de angajați din învățământ care s-au programat deja la vaccin.

Dintre toate categoriile de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ este, detaşat, cel mai numeros nu numai cu privire la disponibilitatea de vaccinare, care a crescut semnificativ de la finalul primei etape, ci la nivelul celor care s-au programat, adică 110.600 de persoane din învăţământ sunt deja programate, dintre care 18.600, dacă nu mă înşel, sunt deja vaccinate. Deci cei care s-au programat se împart în două categorii, unii care intră sub incidenţa acestei amânări, generate de o cauză obiectivă – factorul limitativ, doze de vaccin, şi prioritatea necesar a fi acordată bolnavilor cronic, celor în vârstă, care sunt cei mai expuşi la această boală, şi amânarea cu zece zile a datei de declanşare a acţiunii de vaccinare cu prioritate de sistem. Deci nu s-a renunţat, prioritate sistemică pentru personalul din învăţământ va exista în momentul în care se va reuşi echilibrarea numărului de doze de vaccin cu disponibilitatea de vaccinare”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Acesta a mai spus că întârzierea imunizării cadrelor didactice nu are nici o legătură cu decizia ce urmează să fie luată pe 2 februarie, privind redeschiderea școlilor.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a anunţat public că a intenţionat ca începând cu 7 februarie să dea această prioritate de sistem personalului din învăţământ, peste programările deja făcute, şi că este nevoit, din motive obiective, să amâne cu zece zile această prioritate pe care o dă personalului din învăţământ. Se ştia de la bun început că factorul determinant în decizia de deschidere a şcolilor în format fizic este nivelul ratei de infectare, deci evoluţia epidemiologică, se ştia că disponibilitatea de vaccinare şi numărul celor care se vaccinează este un factor important, dar nu condiţionează decizia. Aceste lucruri se vor discuta în data de 2 februarie. Dacă am fi început vaccinarea prioritară sistemică a personalului din învățământ pe 7 februarie, oricum nu ar fi fost imunizaţi pe data de 8 februarie, oricum nu s-ar fi putut vaccina cu toţii pe 7 februarie“, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea