Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar România nu face excepție, dimpotrivă, se regăsește pe un loc fruntaș la nivel european în privința cauzelor de deces.
În nenumărate rânduri specialiștii au tras un semnal de alarmă referitor la faptul că în ultimii ani vârsta la care sunt descoperite afecțiuni cardiovasculare a scăzut considerabil. Bolile cardiace nu mai sunt demult boli ale bătrâneții, tocmai de aceea prevenția joacă un rol esențial. Cu cât e descoperită mai repede și tratată o afecțiune cardiacă, cu atât pacientul are o șansă în plus la o viață normală, evitându-se riscuri majore, ca AVC-ul sau infarctul miocardic.
Tocmai pentru că multe persoane suferă de afecțiuni cardiovasculare fără să știe, în județul Iași se derulează un program-pilot de screening al bolilor cardiovasculare, implementat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iaşi, şi Institutul Medico-Sanitar Public – Spitalul Raional Ungheni din Republica Moldova.
Peste 250 de persoane au participat până acum la acest program, ținta finală fiind de 1000 de persoane – 500 din Iași și 500 din Ungheni, Republica Moldova.
Pentru screening sunt vizate în principal persoane care prezintă factori de risc cardiovascular, cum ar fi sedentarism, diabet, obezitate, persoane fumătoare sau care au afecțiuni hepatice sau endocrine. Persoanele țintă sunt bărbații de peste 40 de ani și femeile de peste 50 de ani.