Cercetătorii specializați în matematică din două universități din Canada și Marea Britanie au descoperit o metodă prin care pot proteja elevii de riscul infectării cu noul coronavirus. La studiu a participat și o profesoară de matematică, născută în România.
Studiul despre testarea copiilor atunci când merg la școală a fost elaborat de Universitatea din Guelph, Canada, și Universitatea din York, Marea Britanie. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că prin testarea a doar 3 copii din fiecare clasă se poate oferi o imagine de ansamblu asupra infectărilor, iar astfel pandemia poate fi controlată. La cercetare a participat și profesorul Monica Cojocaru, cadru didactic în cadrul Departamentului de Matematică și Statistică de la Universitatea din Guelph.
„Vrem să ajungem la concluzia care este numărul minim de copii care trebuie testați într-o școală, vrem să ținem sub control și să prindem cazurile cele mai responsabile de răspândirea virusului. Încercăm să descoperim cazurile asimptomatice. Luăm 3 copii dintr-o clasă, ar trebui testați pentru a se depista infecția, mereu alți 3 copii în fiecare zi. Dacă se poartă mască în clasă și în pauză, atunci testăm doar un singur copil. Alt copil în fiecare zi. În 26 de zile, revine circuitul și retestăm primii copii”, a explicat prof. Monica Cojocaru, în direct la Medika TV.
În privința modului în care se desfășoară cursurile în acest moment în Canada, prof. Monica Cojocaru a explicat că, la fel ca în România, cursurile se susțin online. „Guvernul provincial din Ontario a dispus măsurile de educație și sănătate publică și a impus purtarea măștii. De asemenea, noi învățăm cu toții de acasă, în sistem online, așa cum se întâmplă în prezent în România”, a mai spus prof. Monica Cojocaru.
Monica Cojocaru a studiat matematica la Universitatea din București, apoi a plecat în Canada cu o bursă doctorală, devenind astfel cadru didactic al universității Guelph.
Iată, mai jos, explicațiile matematicianului: