Terapie nouă la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara pentru bolnavii COVID. Rezultatele sunt uimitoare!

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara au introdus în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV 2 un nou tip de terapie medicală. Acesta este bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen.

Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit, ce poate ajunge până la 60 de litri/minut, în timp ce debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de cel mult 15 litri/minut.

Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, a declarat dr. Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, citată într-un comunicat de presă al unității medicale.

Specialiștii spun că această terapie poate fi utilizată pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu noul coronavirus. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubație, ceea ce înseamnă o scădere a numărului de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă.

Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilație non-invaziva cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevam secția de Terapie Intensivă”, a mai spus medicul timișorean.

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara are trei astfel de aparate, pe care le-a primit ca donație.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea