Ce face vulnerabilă campania de vaccinare în România? Specialiștii vor mai multă comunicare

După modelul gestionării mai puțin eficiente a pandemiei, autoritățile din România par să aibă probleme și în privința campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Specialiștii din domeniul medical susțin că populației i se comunică foarte puține aspecte legate de modul în care se desfășoară această campanie.

Una din marile provocări pe care o au cei care gestionează campania de vaccinare la nivel național este reprezentată de modul în care se comunică informațiile legate de administrarea dozelor. Așa se face că, din cauză că nu au înțeles cum trebuie să acționeze, la nivel național există zone unde vaccinarea personalului medical încă nu a început.

Cea mai mare sincopă a autorităților este cea legată de comunicare. Din cauza ei sunt județe unde personalul medical nu s-a vaccinat deloc. Pe de altă parte, apetitul pentru vaccinare al personalului medical nu a fost mare, pentru că au apărut tot felul de discuții referitoare la faptul că vaccinul nu va fi suficient pentru etapa a 2-a”, a spus, în direct la Medika Tv, dr. Florian Bodog, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului.

De asemenea, probleme există și în privința informării corecte asupra stocurilor de flacoane de vaccin existente în țara noastră, atrag atenția specialiștii. „Eu cred că în momentul de față atât ministrul Sănătății, cât și domnul Gheorghiță trebuie să se asigure că dozele care vor intra să acopere cu siguranță atât vaccinările din prima doză, cât și rapelul pentru cei care s-au vaccinat deja. Toate aceste lucruri se bat cap în cap, scad încrederea populației în vaccin”, mai spune dr. Florian Bodog.

O altă problemă legată de gestionarea îndoielnică a campaniei de vaccinare este reprezentată de faptul că autoritățile locale trebuie să asigure medici și resursele materiale necesare amenajării centrelor de vaccinare din afara spitalelor, ce urmează a fi utilizate în etapa a 2-a și a 3-a a campaniei.

Nu trebuie aruncată responsabilitatea în sarcina autorităților locale amenajarea centrelor cu personalul deja existent din spitale. Pentru că altfel compromitem total procesul de vaccinare”, a mai spus dr. Florian Bodog, în direct la Medika TV.

Problema lipsei cadrelor medicale din centrele de vaccinare pare a fi însă rezolvată cu ajutorul medicilor de familie. „În privința centrelor de vaccinare din afara spitalelor, vor fi deservite de medicii de familie care au experiență vaccinală, vaccinează de zeci de ani unii dintre ei. Sunt familiari cu această procedură, cu acest act medical. Ei vor fi plătiți de Ministerul Sănătății. Dotarea centrelor de vaccinare cade în sarcina autorităților locale. Trebuie să ne familiarizăm cu descentralizarea în sistemul medical”, a explicat dr. Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare ar urma să înceapă pe data de 15 ianuarie. Datele statistice arată că, până în prezent, la nivel național s-au vaccinat peste 140.000 de cadre medicale.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea