Într-un interviu pentru Medika TV, cunoscutul medic infecționist Virgil Musta a vorbit despre constatările pe care le-a făcut, de-a lungul celor zece luni de pandemie, la căpătâiul bolnavului, unele existente deja în studiile de specialitate, altele confirmate de instituțiile medicale o data cu experiența dobândită în tratarea bolnavilor COVID-19.
Unul dintre cele mai importante aspecte în abordarea luptei cu boala este mobilizarea la nivel mental. Astfel, pacienții care au un psihic puternic și își păstrează optimismul că vor învinge boala, depășesc mai ușor momentele dificile din evoluția afecțiunii. Este una dintre concluziile care s-au conturat din practica tratării pacienților COVID-19 în secția Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” pe care dr. Virgil Musta o conduce.
”Am observat că pacienții care au decedat aveau două elemente comune: în primul rând, veneau târziu,…, iar doi, aproape toți au fost fie deprimați, fie foarte anxioși, fricoși. Se știe că aceste sentimente negative influențează imunitatea, influențează mersul bolii, nu numai în COVID-19, ci și în alte boli infecțioase. Dar, aici, m-am convins și mai mult, așa că am căutat să realizez un program prin care psiholoaga spitalului să evalueze cazurile care aveau astfel de probleme și să le acorde suport psihologic, uneori chiar și medicamente, tocmai ca să sprijinim și această latură pe care o consider aproape la fel de importantă ca și latura pe care noi o realizam prin medicină, prin medicația pe care o foloseam.” a explicat dr. Virgil Musta.
Întrebat fiind ce îi ajută cel mai mult pe pacienți să se întărească mental, atunci când trec prin infecția cu SARS-CoV-2, dr. Musta a explicat că elementul cheie este construirea unei relații de încredere cu medicul.
”De multe ori, o vorbă bună și încrederea că cel care are grijă de ei e profesionist, că are într-adevăr grijă. De multe ori, există frica pacientului că doctorul sau personalul medical ar putea să treacă cu vederea anumite lucruri, să nu fie atent la anumite lucruri. Fiecare pacient are nevoie de atenție. Era foarte greu să acorzi această atenție pentru că noi trebuia să stăm cât mai puțin în zona roșie, nu puteam sta foarte mult de vorbă și să facem psihoterapie la patul pacientului. Uneori, mai dădeam un telefon, alteori era psiholoaga care îi suna și căuta să le ofere încredere că lucrurile vor merge bine. Și să știți că au fost rezultate, nu cred că la toată lumea, pentru că aici intervine credința omului, tipologia lui. De aceea e nevoie de o colaborare foarte bună între medic și pacient. Boala evoluează bine dacă există această colaborare și această rezonanță, boala nu merge bine dacă pacientul nu rezonează cu medicul. Este foarte important acest lucru!” a adăugat medicul primar infecționist.
Dr. Virgil Musta este unul dintre cei mai ascultați specialiști care s-a remarcat, de la declanșarea pandemiei, printr-un mesaj corect, echilibrat și accesibil publicului larg, fiind un comunicator foarte eficient. Imediat după debutul crizei sanitare, dr. Musta a înființat o comunitate virtuală, intitulată City Doctors, care a strâns peste 60 000 de membri.
Opiniile dr. Musta despre cele mai importante lecții ale pandemiei și despre cum se anunță 2021, în lupta cu noul coronavirus, le puteți afla urmărind emisiunea JURNAL DE VIAȚĂ, în care este invitat medicul infecționist, vineri de la ora 20,00 și, în reluare, sâmbătă, la orele 9,00 și 21,00.