Noua tulpină a SARS-CoV-2, prezentă și în România? Ce spun experții în sănătate publică

În timp ce tot mai multe țări europene raportează infecții cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, în România autoritățile nu au specificat prezența variantei mutante a virusului pe teritoriul țării noastre. Totuși, experții sunt de părere că noua tulpină a virusului este în circulație și la noi.

Este doar o chestiune de timp până când autoritățile din România vor face public faptul că noua tulpină a SARS-CoV-2 a fost identificată și în țara noastră. Această variantă modificată a virusului ar putea fi mai ușor descoperită dacă s-ar face analize amănunțite ale probelor biologice prelevate de la persoanele care prezintă simptome specifice.

Tulpina există cu siguranță, pur și simplu statistic este imposibil să nu existe. Într-adevăr, aceste tulpini se identifică prin secvențializarea genomului viral, trebuie luat virusul și citit efectiv. Avem astfel de resurse la câteva laboratoare din universitățile din România, dar nu apelăm la ele sau nu se trimit aceste eșantioane ca să ne facem o idee despre prezența noii tulpini în țara noastră”, a precizat dr. Octavian Jurma, medic epidemiolog, în direct la Medika TV.

Mai mult, specialiștii atrag atenția cu privire la faptul că autoritățile au început să ignore efectele pandemiei asupra sănătății populației. Chiar dacă vaccinul ar putea reprezenta o soluție, este nevoie de timp îndelungat pentru ca în România să se imunizeze un număr mare de persoane astfel încât boala COVID-19 să poată fi controlată.

„Este pur și simplu o neglijare al acestui aspect al epidemiei. S-a văzut încă de la 1 decembrie că epidemia a trecut în planul 3 sau 4. Probabil și din cauza unui sentiment fals de siguranță pe care ni-l aduce vaccinul. Vaccinul la rata pe care o avem acum la 150.000 de doze pe săptămână nu ne va permite să vaccinăm 10 milioane de oameni înainte de aprilie 2022, deci ne va lua mai mult de un an și va trebui să vină mai multe doze, pentru că acest vaccin vine în două doze. Trebuie să vaccinăm real 22 de milioane de oameni sau să facem 22 de milioane de vaccinuri. Asta înseamnă că în continuare măsurile de prevenție prin testare, prin izolare, prin carantinare sunt absolut necesare”, a explicat dr. Octavian Jurma.

România a dat startul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 pe data de 27 decembrie în 10 spitale mari din țară unde sunt tratați pacienți infectați cu noul coronavirus.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea