Pentru cei mai mulți medici, COVID-19 rămâne un mister. Specialiștii caută în continuare numeroase răspunsuri pentru a putea descoperi modul în care trebuie să trateze corect pacienții.
În timp ce pentru formele medii și severe, tratamentul acordat în spital rămâne singura soluție, pacienții care suferă de forme ușoare sau sunt asimptomatici, se pot trata la domiciliu. Mare atenție însă, pentru că oamenii care suferă de o astfel de formă trebuie atent monitorizați de medici, întrucât starea lor de sănătate se poate agrava.
„Dacă vorbim de forme ușoare, în mod clar dacă nu există factori de risc care să implice probleme, pacientul poate să rămână acasă, cu tratament. Dacă are forme ușoare primește doar tratament simptomatic. Însă este de urmărit. Este o perioadă de 14 zile în care monitorizarea trebuie să fie permanentă. Cea mai importată perioadă, din datele pe care noi le avem, undeva după prima săptămână, din a 9-a zi, până în a 12-a, statistic sunt cele mai multe complicații, dacă se întâmplă să apară”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în direct la Medika TV.
Marea problemă o reprezintă apariția complicațiilor respiratorii. „Pot fi complicațiile respiratorii și este și motivul pentru care ar fi potrivit să avem un pulsoximetru la îndemână, așa cum avem termometru, și să măsurăm saturația. În momentul în care ea este mai mică de 94 e clar că ne punem un semn de întrebare și monitorizăm, urmărim”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.
De asemenea, medicii le atrag atenția pacienților cu forme ușoare sau asimptomatice să apeleze la serviciile medicale din spitale doar în cazul în care este absolut nevoie și doar prin intermediul numărului de urgență 112.
„De fiecare dată când este nevoie de o evaluare, o facem prin medicul de familie. Nu plecăm cu mașina proprie, pentru că suntem în izolare. Din păcate sunt pacienți asimptomatici care apelează la serviciul 112 când de fapt nu au nevoie și gândiți-vă că vor fi multe solicitări, iar urgențele adevărate nu ajung la spital. Aceste persoane vor crește timpii de așteptare la ambulanță și vor veni la o evaluare din care nu va rezulta nimic. Nu au nevoie de evaluare, au nevoie doar de monitorizare”, a mai spus medicul infecționist.
În toamna acestui an, Ministerul Sănătății a modificat protocolul privind tratarea formelor ușoare sau asimptomatice de COVID-19. Astfel, această categorie de pacienți poate beneficia de tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Tot medicii de familie sunt cei care pot decide dacă un pacient are nevoie de consult de specialitate în cadrul unui spital.