Institutul „Cantacuzino”, autorizat pentru distribuția angro a medicamentelor cu autorizație de punere pe piață, în statele membre ale Spațiului Economic European

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a autorizat Institutul Cantacuzino, care este centrul național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19, să distribuie angro medicamente cu autorizație de punere pe piață, în statele membre ale Spațiului Economic European, se arată într-un comunicat al autorităților.

Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: – produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice; – produse cu distribuție în “lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute). Astfel, Centrul național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este din acest moment complet autorizat și avizat de către ANMDMR – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman. Pe data de 26 decembrie 2020 Institutul „Cantacuzino” va recepționa prima tranșă simbolică de 10.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech și Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizația condiționată de punere pe piață. Dozele vor fi distribuite către spitalele de boli infecțioase din prima linie în lupta împotriva COVID-19”,  se arată în comunicatul transmis de Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

În același timp, prin ordin al ministrului Sănătății, au fost stabilite normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Conform acestui document, centrele sunt înființate prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, și vor fi organizate sub mai multe forme, respectiv: • Centre de vaccinare fixe; • Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora; • Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice; • Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale; • La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.

Totodată, actul normativ prevede că direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București avizează temporar funcționarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deținătorul/administratorul spațiului.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea