Un studiu făcut pe un singur pacient de oameni de știință britanici a constatat că medicamentul antiviral Remdesivir ar putea fi extrem de eficient împotriva COVID-19, ridicând întrebări cu privire la studiile anterioare care au constatat că nu a avut niciun impact asupra ratelor de deces din cauza bolii, relatează Reuters.
Publicat în revista Nature Communications, studiul descrie modul în care medicii care au administrat medicamentul unui pacient care avea COVID-19, dar și o boală imună rară, au văzut o îmbunătățire semnificativă a simptomelor sale și dispariția virusului.
„Starea neobișnuită a pacientului nostru ne-a oferit o perspectivă rară asupra eficacității remdesivirului ca tratament pentru infecția cu coronavirus”, a spus Nicholas Matheson, care a condus studiul la Institutul de Imunologie Terapeutică și Boli Infecțioase din Cambridge University. Răspunsul la medicament – la provocări repetate – sugerează ca acesta poate fi un tratament extrem de eficient, cel putin pentru unii pacienți.
Încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință sperau că remdesivirul, care a fost inițial dezvoltat pentru a trata hepatita C și testat ulterior împotriva Ebola, s-ar putea dovedi eficient împotriva COVID-19.
Dar eficacitatea medicamentului împotriva bolii pandemice a fost puternic contestată de când un mare studiu organizat de Organizația Mondială a Sănătății a constatat în octombrie că nu a reușit să îmbunătățească ratele de supraviețuire COVID-19.
„Au existat diferite studii care susțin sau pun la îndoială eficacitatea remdesivirului, dar unele dintre cele efectuate în timpul primului val al pandemiei s-ar putea să nu fie optime pentru evaluarea proprietăților sale antivirale”, a declarat James Thaventhiran din Cambridge, care a lucrat și el la caz.
Echipa s-a concentrat asupra cazului unui bărbat de 31 de ani, diagnosticat cu o formă gravă de COVID-19 și care avea, de asemenea, o afecțiune genetică rară numită XLA, care afectează capacitatea organismului de a produce anticorpi pentru combaterea infecțiilor.
Pe o perioadă mai mare de 2 luni, bărbatul a fost tratat mai întâi cu hidroxiclorochină și azitromicină, care au avut un efect redus, iar ulterior i s-au administrat două tratamente separate cu remdesivir. Nivelul virusului a scăzut, iar simptomele s-au îmbunătățit în timpul primului ciclu de administrare a remdesivir, au spus medicii. Și, în timp ce nivelurile și simptomele au crescut din nou după prima ședință terapeutică o a doua fost și mai eficientă.
„Toate acestea sugerează că tratamentele vor trebui adaptate pentru pacienți individual, în funcție de starea lor de bază”, a spus Matthew Buckland, medic la departamentul de imunologie clinică Barts din Londra